Češka Tereza H. zadržená s drogami v Pákistánu se může vrátit

Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, se může vrátit do České republiky. Nejvyšší soud v Islámábádu vydal písemný příkaz, který jí dovoluje opustit Pákistán, informuje server Blesk.cz.

Češka byla v březnu 2019 odsouzena k trestu odnětí svobody v délce osmi let a osmi měsíců a k pokutě 800 dolarů (asi 18.000 korun). Proti rozsudku se odvolala, loni na začátku listopadu byla obžaloby zproštěna a 20. listopadu propuštěna z vězení. Celníci ale podali odvolání, Hlůšková proto nemohla vycestovat. Česká diplomacie vývoj v kauze s odkazem na přání rodiny nekomentuje.

"V pátek 8. dubna rozhodl Nejvyšší soud v pákistánském Islámábádu, že celníci Terezu H. už nadále nemohou zadržovat v zemi, a pětadvacetiletá žena se tak může vrátit do Česka. Nicméně ani po verdiktu nemohla rodačka z Uherského Hradiště opustit zemi. Musela počkat, až soudce vydá rozkaz, který jí umožní nasednout do letadla," píše Blesk. Podle jeho místního zdroje byl vydán tento příkaz v pondělí 11. dubna.

Češka tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil. Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint již dříve uvedl, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (19,5 milionu korun). Hlůšková v odvolání proti rozsudku uvedla, že byl podle ní "v rozporu s fakty" a nebyl podložen žádnými konkrétními důkazy. Soud jí dal za pravdu. Do případu se ale vložili celníci, kteří nějaký čas zadržovali její osobní věci a cestovní pas. Spor u soudu nyní vyhrála.

"Právní zástupce navrhovatelky mimo jiné tvrdil, že ve světle rozsudku Nejvyššího soudu byla navrhovatelka zproštěna viny a není proti ní vedeno žádné řízení. Bylo předloženo, že je cizí státní příslušnosti a musí se vrátit do své země, že odmítnutí vydat povolení k odjezdu odpůrcem je bez jakéhokoli zdůvodnění nebo podkladu," stojí podle Blesku v příkazu s tím, že ačkoliv byla Češka zproštěna obžaloby, celníci se nevzdali a napadli rozhodnutí soudu.

Související

Tereza H. zadržená v Pákistánu

Češka Tereza Hlůšková může odletět domů, rozhodl soud v Pákistánu

Češka Tereza Hlůšková, která byla v roce 2019 v Pákistánu odsouzena kvůli pašování drog a loni v listopadu zproštěna obžaloby, bude moci zemi opustit. Pákistánský nejvyšší soud ve středu zamítl odvolání celního úřadu, který s vycestováním nesouhlasil. Češka by se měla vydat do vlasti 23. dubna, informoval dnes pákistánský server The Current.
Tereza Hlůšková.

Hlůšková stále pobývá v Pákistánu, nedostala dosud výjezdní víza

Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, stále pobývá v Pákistánu. Informaci serveru TN.cz ČTK potvrdili europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), podle kterého se o návratu Hlůškové do Česka intenzivně jedná, i ministerstvo zahraničí.

Více souvisejících

Tereza H. zadržená v Pákistánu

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kauza Sadílek: Reprezentant krátce před Eurem spadl z kola. Tedy ne, z tříkolky na sjezdovce

V době, kdy do začátku mistrovství Evropy ve fotbale zbývalo jen pět dní, přišla pro českou fotbalovou reprezentaci nečekaná rána v podobě zranění Michala Sadílka. Záložník si ho totiž přivodil během volného dne v rámci soustředění na evropský šampionát při pádu z kola. Alespoň tak zněla původní nedělní informace ze strany fotbalové reprezentace. Její vedení ale den na to přišlo s úpravou této původní informace, ze které vyšlo najevo, že Sadílek nakonec spadl z tříkolky, na které spolu se dvěma spoluhráči sjížděl horu.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

Letní průvodce filmovými festivaly: Kdy a kam vyrazit za filmem?

Se začínajícím létem se vedle hudebních festivalů rojí i ty filmové. Rozmanitá tuzemská nabídka filmových přehlídek a festivalů skýtá daleko více, než obligátní Karlovy Vary. Vyrazit můžete na experimentální kinematografii, noirové klasiky či přehlídku amatérských filmů. Promítat se bude na hradě, v lázních i pod širým nebem.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Polární záře, ilustrační fotografie

Dnes večer se nad Českem může objevit polární záře

Obyvatelé Česka by se dnes, tedy v pondělí večer a v noci mohli opět dočkat nebeského představení v podobě polární záře. Ta by byla způsobena sobotní sluneční erupcí, která vyvrhla oblak částic směrem k Zemi. Pravděpodobnost pozorování je však nižší než v květnu, kdy byla záře mimořádně silná.

Aktualizováno před 6 hodinami

Petr Fiala

Jihoameričan se snažil zapálit autobusy pražské MHD, uvedl Fiala. Stopy vedou do Ruska

Jihoameričan, jehož v uplynulých dnech zadrželi policisté, se pokusil o žhářský útok na autobusy pražské MHD. Pravděpodobně ho financovala Moskva, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po pondělním zasedání Bezpečnostní rady státu. Česko je podle něj v hybridní válce s Ruskem. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uklidnil občany, že další nebezpečí v tuto chvíli nehrozí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ursula von der Layenová na Summitu skupiny G7 v Hirošimě, Japonsku, 19.–21. května 2023

Nárůst krajní pravice podle experta nezmění směřování Evropské unie. Leyenová post zřejmě obhájí

Volby do Evropského parlamentu přinesly úspěch krajní pravice a jiných euroskeptických uskupení například v Německu, Francii nebo Itálii. „Nespokojenost se směřováním evropské politiky je patrná, ale to se netýká jen úrovně EU, ale hlavně jednotlivých členských států,“ vysvětlil expert na institucionální politiku a politický systém Evropské unie profesor Petr Kaniok z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz. 

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda

Ukrajina popírá, že by Rusové obsadili pohraniční vesnici

Místní ukrajinský představitel v pondělí popřel tvrzení čečenského lídra, že ruské síly pod vedením čečenské speciální jednotky převzaly kontrolu nad pohraniční vesnicí Rýživka na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura Reuters.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Švýcaři prozradili, jak velká bude účast na mírové konferenci

Devadesát zemí a organizací dosud potvrdilo účast na blížící se mírové konferenci o Ukrajině, kterou bude hostit 15. a 16. června Švýcarsko v hotelovém komplexu Bürgenstock. Uvedla to v pondělí švýcarská vláda, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy