Budapešť nevidí překážky pro dohodu s Bruselem o penězích z EU

foto Ilustrační foto - Maďarský premiér Viktor Orbán během proslovu o stavu země v Budapešti 12. února 2021.

Budapešť - Maďarsko nevidí překážky pro uzavření dohody s Bruselem o odblokování peněz z Evropské unie, uvedl dnes šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás. Evropská komise zahájila ve středu kvůli porušování principů právního státu v zemi s Budapeští řízení, v jehož rámci mu může odebrat část dotací z rozpočtu Evropské unie.

"Prostudovali jsme dopis od komise. Nevidíme zde překážky pro podepsání dohody o fondu obnovy, protože všechny otázky nastolené v dopise s komisí už měsíce projednáváme," řekl Gulyás na pravidelné tiskové konferenci podle agentury Reuters. "Není tu žádný bod, kde bychom stanovisko nesdíleli, anebo nechtěli najít přijatelné řešení," upozornil.

Místopředsedkyně komise Věra Jourová ve středu uvedla, že unijní exekutiva zjistila v Maďarsku prohřešky, které mohou ohrozit řádné rozdělování společných peněz. Komise tak poprvé sáhla k využití nového mechanismu chránícího unijní rozpočet před korupcí, střety zájmů či podvody.

EU přes odpor Maďarska a Polska přijala pravidla předloni a europoslanci opakovaně vyzývali k jejich rychlému uplatnění. Brusel však z politických důvodů nechtěl řízení spustit před maďarskými parlamentními volbami, které se konaly začátkem dubna. V nich s převahou zvítězil dosavadní premiér Viktor Orbán, jehož vládě EU dlouhodobě vyčítá omezování nezávislosti justičních orgánů, plurality médií či občanské společnosti.

"Vidíme zprávy auditorů, že se evropské fondy nerozdělují spravedlivým a transparentním způsobem, vidíme nedostatek opatření proti korupci," popsala tento týden některé z důvodů spuštění procedury Jourová. Komise podle ní Budapešti poslala dopis, v němž dala Maďarsku dva měsíce na reakci.

Unijní instituce dlouhodobě vedou s Maďarskem řízení kvůli porušování evropských hodnot. Konzervativně-nacionalistické Orbánově vládě vyčítají mimo jiné snahu o kontrolu médií, omezování nezávislosti akademických institucí či práv sexuálních menšin. Ve středu zahájené řízení se má týkat výhradně případů spojených s čerpáním evropských peněz.

Komise podle Jourové k bezprecedentnímu kroku sáhla i proto, že Maďarsko se jako jedna z mála členských zemí EU nezapojilo do činnosti nové evropské prokuratury, která má vyšetřování podvodů či korupce spojené s evropskými fondy na starosti. "My nemáme na Maďarsko jedinou páku, abychom jej přiměli zahájit vyšetřování a trestní řízení," řekla Jourová s odkazem na řadu případů, v nichž úřad pro boj s podvody OLAF doporučil vyšetřit podezřelé rozdělování unijních peněz v zemi.

Pokud by Budapešť problémy pojmenované komisí nevyřešila, může EK navrhnout odebrání části unijních fondů. Toto opatření by musela schválit kvalifikovaná většina členských zemí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 21:00 11°C

Celá předpověď