Severní Korea odpálila východním směrem tři balistické střely

Severní Korea odpálila východním směrem celkem tři balistické střely. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom dnes informovala agentura Reuters. Střely byly vyslány v rozmezí necelé hodiny z letiště Sunan poblíž severokorejské metropole Pchjongjangu, ze kterého se v poslední době uskutečnilo několik podobných zkušebních odpalů.

Pchjongjang rakety odpálil jen několik hodin poté, co z Japonska odletěl americký prezident Joe Biden, který do Asie zavítal poprvé od svého zvolení. Zástupci USA i Jižní Koreje varovali, že KLDR se chystá na další zbrojní testy, možná i během návštěvy amerického prezidenta.

V případě prvního odpalu šlo podle jihokorejského Společného sboru náčelníků štábů (JCS) zřejmě o mezikontinentální balistickou raketu, zatímco druhá raketa patrně v půlce letu selhala. Třetí střela byla podle JCS balistická raketa krátkého doletu.

Spojené státy a Jižní Korea v reakci uspořádaly kombinované cvičení, včetně testů raket země-země, do nichž byl zapojen americký armádní taktický raketový systém (ATACMS) a jihokorejské balistické střely Hjonmu, píše Reuters s odkazem na armády obou zemí.

"Demonstrace síly naší armády měla zdůraznit naše odhodlání tvrdě reagovat na jakoukoli severokorejskou provokaci, včetně odpálení mezikontinentální balistické rakety, a naši ohromnou schopnost a připravenost provést chirurgický úder na původce provokace," stojí v prohlášení JCS.

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jack Sullivan a jeho jihokorejský protějšek Kim Song-han spolu o odpalu tří balistických raket hovořili a odsoudili jej, uvedl Bílý dům. Sullivan podle něj opět potvrdil, že USA jsou odhodlány bránit Jižní Koreu.

Japonská pobřežní stráž informovala o nejméně dvou severokorejských odpalech, ale připustila, že jich mohlo být více. Japonská veřejnoprávní televizní stanice NHK uvedla, že rakety zřejmě dopadly mimo výlučnou ekonomickou zónu Japonska. Tato oblast moře se rozléhá do 200 námořních mil, tedy 370 kilometrů, od pobřeží.

Japonský ministr obrany Nobuo Kiši severokorejský test označil za nepřijatelný a dodal, že ohrožuje "mír, stabilitu a bezpečnost Japonska a mezinárodního společenství".

Biden se v sobotu dohodl se svým jihokorejským protějškem Jun Sok-jolem na pořádání rozsáhlejších vojenských cvičení a nasazení většího množství amerických strategických prostředků, pokud to bude nutné k odrazení KLDR od sílících zbrojních testů.

Související

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy