Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Oscarového herce Kevina Spaceyho obvinili ze sexuálního napadení tří mužů

Kevin Spacey a jeho právník Alan Jackson u soudu (Nantucket, 3. června 2019) foto: AP

Herec Kevin Spacey (62) byl obviněný z několika sexuálních deliktů včetně sexuálního napadení tří mužů. K incidentům podle britské policie došlo mezi lety 2005 až 2008 a v roce 2013.
  19:36

„Byl také obviněn z toho, že přiměl osobu, aby se zapojila do penetrativní sexuální aktivity bez jejího souhlasu. Obvinění padla po přezkoumání důkazů shromážděných metropolitní policií během vyšetřování,“ uvedla v prohlášení vedoucí odboru speciální kriminality Rosemary Ainslie.

Jako první herce v říjnu 2017 obvinil ze sexuálního obtěžování o dvanáct let mladší americký herec Anthony Rapp, kterého se prý pokusil svést před zhruba třemi desítkami let. Spaceymu bylo tehdy 26 a Rappovi 14 let. Spacey se Rappovi za nevhodné chování omluvil.

V listopadu téhož roku vedení londýnského divadla Old Vic uvedlo, že obdrželo 20 samostatných obvinění z nevhodného chování Spaceyho vůči mužům, kteří s ním přišli do kontaktu v divadle nebo v souvislosti s ním v letech 1995 až 2013.

Kevin Spacey a jeho právník Alan Jackson u soudu (Nantucket, 3. června 2019)

Například herec Roberto Cavazos, který pracoval v Old Vic, kde byl Spacey uměleckým ředitelem v letech 2004 až 2015, před pěti lety řekl, že měl s hollywoodskou hvězdou zkušenost, kterou bychom mohli nazvat sexuálním obtěžováním.

V létě 2019 americká prokuratura zbavila Spaceyho obvinění ze sexuálního obtěžování, kterého se měl podle obžaloby dopustit na osmnáctiletém chlapci v roce 2016 na malém ostrově v americkém státě Massachusetts. Nečekaný zvrat v procesu nastal, když poškozený s odvoláním na pátý dodatek ústavy odmítl před soudem dále vypovídat. Měl vysvětlit vymazané zprávy z mobilního telefonu, který prý měl v době obtěžování u sebe. Místo toho soudu sdělil, že telefon ztratil.

Kevina Spaceyho po nařčení ze sexuálních napadnutí vyhodili ze seriálu Dům z karet a jeho scény z filmu Všechny peníze světa přetočili s jiným hercem. Oscarový herec v minulosti všechna obvinění odmítl.

Autor: