Hindley v časovce nezaváhal a je šampionem Gira. Hirt udržel šesté místo

  13:45aktualizováno  18:23
105. ročník Gira d´Italia je u konce. Během dvaceti jedna etap navštívili cyklisté Maďarsko, Itálii i Slovinsko. Na této pouti dlouhé celkem 3 445 kilometrů měl nový šampion italské Grand Tour pouhých sedmnáct kilometrů na to, aby si užil růžový dres. Jai Hindley získal vedení v předposlední etapě a svůj náskok v následující časovce ve Veroně udržel. Český cyklista Jan Hirt bez komplikací uhájil v celkovém pořadí skvělé šesté místo. V závěrečné etapě zvítězil italský časovkářský mistr Matteo Sobrero.
Jai Hindley ovládl italské Giro a užívá si zisk trofeje.

Jai Hindley ovládl italské Giro a užívá si zisk trofeje. | foto: AP

Už po čtvrté v řadě završila italskou Grand Tour individuální časovka. A po roce a půl do ní opět vjížděl jako úplně poslední Jai Hindley v růžovém dresu. Oproti podzimní edici Gira v roce 2020, kdy neměl ani vteřinu k dobru, ho tentokrát jistila minuta a 25 sekund na druhého Richarda Carapaze (Ineos).

„Je příjemné mít trochu větší náskok než před dvěma lety, ale rozhodně to nebude snadná časovka. Závod ještě neskončil,“ krotil Hindley oslavy před startem.

Dvacátá první etapa

Podrobná reportáž

Přesto od prvních metrů nesvědčilo nic tomu, že by se mu měl jeho růžový sen rozplynout. Počínal si obezřetně, zároveň jel naplno. Ačkoliv Carapaz je papírově lepším časovkářem, na prvním mezičase dokázal na Hindleyho sjet pouhou sekundu. V cíli byl pak rozdíl jen o šest sekund větší.

Jai Hindley se stal oficiálně novým šampionem Gira. Prvním Australanem, který něco takového dokázal.

Celé tři týdny jel výborný závod, ani na okamžik nezaváhal, jeho tým Bora-Hansgrohe byl jedním z nejaktivnějších. Zvítězil v etapě na Blockhaus, za průběžně vedoucím Carapazem zaostával o pouhé tři vteřiny. Přesto Ekvádorec nevypadal, že by dal Hindleymu šanci jej o růžový dres obrat.

Až v sobotní etapě při monumentálním výjezdu na Passo Fedaia Hindley Carapaze zlomil. Během pár kilometrů na něj najel minutu a 25 sekund. A dnes své vítězství stvrdil.

Jai Hindley během časovky na italském Giru.

„Cítil jsem se opravdu dobře, věděl jsem, že jedu dobrou časovku. Ze sjezdu jsem jel opatrně, ale pak už jsem tomu dal vše,“ popisoval v televizním rozhovoru svých sedmnáct kilometrů v růžové Hindley.

A co říká na to, že je prvním australským šampionem Gira? „Je to neuvěřitelné, jsem hrdý na svou zemi,“ odpověděl, než ho přemohlo dojetí.

Pódium na třetím místě doplnil Španěl Mikel Landa (Bahrain-Victorious), který tak zopakoval umístění z roku 2015.

Mathieu van der Poel z Nizozemska během závěrečné časovky na Giru.

Český cyklista Jan Hirt nepatří mezi milovníky časovky, přesto si ve Veroně nevedl vůbec špatně a dokončil ji na 26. příčce. Své šesté místo v celkové klasifikaci tak udržel. Na pátého Pella Bilbaa ztratil pouhé dvě sekundy a sedmý Emanuel Buchman (Bora-Hansgrohe) na něj dokonce ztratil.

Pro Hirta je šesté místo nejlepším celkovým umístěním na Grand Tour v kariéře. Završil tak životní Giro, ve kterém přidal celkové šesté místo k vyhrané 16. etapě přes Mortirolo.

Šestou příčkou dorovnal Hirt umístění Leopolda Königa z Gira 2015. Nejlepším českým výsledkem na Grand Tour v celkovém pořadí stále zůstávají pátá místa Romana Kreuzigera z Gira 2011 a Tour 2013.

Vítězný Sobrero

Vítězství ve veronské časovce slaví Ital Matteo Sobrero z týmu BikeExchange, který hned od startu dával najevo velké ambice. Celou sedmnáctikilometrovou trasu zvládl bez zaváhání nebo technických problémů a zvítězil s náskokem čtvrt minuty na druhého Thymana Arensmana. Třetí místo ze závěrečné etapy bere Mathieu van der Poel.

Sobrero navázal na svého týmového kolegu Simona Yatese, který slavil v budapešťské časovce v samém úvodu letošního ročníku.

„Je to skvělý pocit, ještě jsem si to naplno neuvědomil,“ říkal v cíli. „Jako tým jsme vyhráli obě časovky na tomto Giru. V zimě jsme udělali spoustu práce, která se teď vyplácí.“

Čtvrté místo v celkovém pořadí obsadil Vincenzo Nibali (Astana). Na pátém místě skončil Bilbao (Bahrain-Victorious), následovaný Hirtem a Buchmannem.

Vincenzo Nibali po dojetí časovky na domácím Giru.

Osmou příčku udržel Hirtův kolega z Intermarché-Wanty Domenico Pozzovivo. Na deváté místo se díky časovce posunul Hugh Carthy z EducationFirst, a na konec nejlepší desítky tím odsunul Juana Pedra Lópeze (Trek-Segafredo).

Modrý dres pro nejlepšího vrchaře si už v pátek zajistil výhrou v horské etapě Koen Bouwman (Jumbo-Visma). Díky předchozí aktivitě v únicích tak Nizozemec získal více než 190 bodový náskok, který nebylo možné o víkendových etapách sjet.

Fialový dres pro vítěze bodovačky patří díky třem vyhraným etapám Francouzi Arnaudu Démarovi (FDJ). V první polovině závodu si na něj mohl myslet ještě Biniam Girmay, po jeho odstoupení ale zela mezi Démarem a zbývajícími sprintery nepřekonatelná bodová propast.

Nejlepším jezdcem do 25 let se po odstoupení Joao Almeidy stal Juan Pedro López. Španěl tak Itálii neopustí s růžovým dresem, který deset etap srdnatě hájil, ale alespoň s bílým.

Jak se vše odehrálo

Nedělní etapa ve Veroně nabízela sedmnáct kilometrů, jedno stoupání, široké silnice i úzké dlážděné cesty.

Na startu chyběl vítěz úvodní etapy v Budapešti Simon Yates i časovkářský specialista Tom Dumoulin. Pole favoritů tak bylo relativně otevřené.

Jako první se na trať vydal ve 14:00 Roger Kluge, držitel pomyslné červené lucerny pro posledního v celkovém pořadí. Ještě před cílem ale Klugeho předjel Pieter Serry, který v horkém křesle vydržel jen pár minut, než ho vystřídali Julius van den Berg, Michael Hepburn a Magnus Cort.

Pak se ale na trať ze startovací rampy spustil muž v italské trikolóře – Matteo Sobrero. Pětadvacetiletý jezdec týmu BikeExchange dosáhl v profesionální kariéře pouze na jedno vítězství, a to právě na italském šampionátu, kde v časovce porazil suveréna posledních let Filippo Gannu.

V ulicích Verony začal ostrým tempem a na první mezičas na vrcholu stoupání Torricella Massmiliana dorazil o 41 sekund dříve než do té doby vedoucí Cort. V následném sjezdu a rovinatých pasážích před cílem dokázal ještě zrychlit a pásku proťal s náskokem minuty a sedmnácti sekund.

Žádný z dalších startujících už jeho čas nedokázali ohrozit. Druhý Thyman Arensman dorazil se ztrátou patnácti vteřin, pro třetí místo si dojel Mathieu van der Poel, který na Sobrera nestačil o více než půl minuty.

Z jezdců Top 10 celkové klasifikace se časovka nejlépe vydařila Carapazovi, hned za skončil Hugh Carty, který si díky tomu polepšil na deváté místo celkového pořadí.

Giro d’Italia

21. etapa ve Veroně (časovka na 17,4 km):

1. Sobrero (It./BikeExchange-Jayco) 22:24, 2. Arensman (Niz./DSM) -23, 3. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) -40, 4. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -1:08, 5. Tulett (Brit./Ineos Grenadiers) -1:12, 6. Schmid (Švýc./Quick-Step-Alpha Vinyl) -1:17, 7. Cort (Dán./EF Education-EasyPost) -1:18, 8. Foss (Nor./Jumbo-Visma) -1:19, 9. Hepburn (Austr./BikeExchange-Jayco),10. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) oba -1:24, ...26. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -1:52.

Konečné pořadí: 1. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) 86:31:14, 2. Carapaz -1:18, 3. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -3:24, 4. Nibali (It./Astana) -9:02, 5. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -9:14, 6. Hirt -9:28, 7. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -13:19, 8. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -17:29, 9. Carthy (Brit./EF Education-EasyPost) -17:54, 10. López (Šp./Trek-Segafredo) -18:40.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Skvělý skalp legendy! Lehečka zdolal Nadala, v Madridu prošel do čtvrtfinále

30. dubna 2024  21:50,  aktualizováno  1.5

Parádním výkonem, při němž ani jednou neztratil servis, si vysloužil hodnotnou výhru nad majitelem...

POHLED: Zábranský a fotbal? Projekt, kde pasti číhají na každém kroku

1. května 2024

Premium Bezmála týden uplynul od překvapivého vstupu hokejového bosse Libora Zábranského do fotbalového...

Bayern - Real 2:2, otočka domácích i dvě penalty. Hosté berou cennou remízu

30. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23:27

Tři góly po přestávce, dvě penalty i moře neproměněných šancí. Úvodní semifinále Ligy mistrů mezi...

Veselý a Satoranský dovedli Barcelonu k druhé výhře nad Olympiakosem

30. dubna 2024  23:12

Basketbalisté Barcelony vyhráli s velkým přispěním Jana Veselého a Tomáše Satoranského v hale...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...