16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Jak zabezpečit klozet

3.6.2022

Dá se snadno pochopit, proč naši komunisté podporují Putinovo Rusko. To je sice na hony vzdálené někdejší „vlasti dělníků a rolníků“, je to carismus bez cara, kapitalismus doslova upířího typu, ale komunisté jsou a) zvyklí lézt Rusům do zadku, dělali to od svého vzniku, b) nenávidí demokracii a proto se spolčují s každým kdo nenávidí demokracii.

Případ pro psychiatra je ale náklonnost nacionalistů k Rusku. Zřejmě to vychází ze slabomyslného předpokladu, že nacionalista musí milovat jiného nacionalistu. Že tedy Putin ocení mírotvorný aktivismus Václava Klause nebo Tomia Okammury. Možná ho ocení jaksi krátkodobě, operativně: hodně se psalo o podpoře Marie LePen z Putinovy strany, uvádím jako příklad. Není ale nic pošetilejšího než idea nacionalistické internacionály.

Nacionalista se ohání národními zájmy. Prostá logika by tedy naznačovala, že by se čeští nacionalisté měli postavit do první řady ve všem, co směřuje k posilování obrany země v době, kdy ruský imperialismus zveřejnil svoje cíle a snaží se obnovit bývalou říši včetně vazalských oblastí. A ono ne. Oni ho v tom podporují.

Malá ukázka. Poslanec SPD Jan Síla se pokusil udělat rozruch kolem chystaného zřízení armádního ligistického centra u letiště v Mošnově. Hned je na stole nápad na referendum, tihle lidé milují referenda. Premiér Petr Fiala to shodil rozumně ze stolu jako nesmysl. Nicméně dlužno k otázkám základen dodat jednu prostou pravdu:

Článek 5 je mýtus. Respektive, není to tak, že oblast vymezená hranicemi členských států NATO je něco jako past na myši a když vetřelec šlápne za hranici, spadne článek 5 a vyžene ho. Tak to není a opravdu je to mýtus. Jedinou reálnou odstrašující silou disponují Američané. Ti naposledy vyhráli přesvědčivě válku v roce 1945 a pak už následovaly plichty nebo debakly. Aby se angažovaly v Evropě musí mít zásadně dobrý důvod. Nějaký článek v nějaké smlouvě dobrým důvodem není.

Ani americká základna tím důvodem stoprocentně není, nicméně silně zvyšuje pravděpodobnost, že by zasáhnout měli a kořist pro agresora je s existencí základny výrazně rizikovější. O tom by měl uvažovat každý, kdo dnes vykřikuje ne základnám. Pár set kilometrů odsud na východ už se vraždí, znásilňuje a kradou se tam hajzly. Ten kdo křičí ne základnám by měl vzít na vědomí, že v dnešním světě není zcela bezpečný ani ten klozet, který denně používá.

Aston Ondřej Neff