Putin v projevu ke Dni Ruska zdůraznil potřebu svornosti

Ruský prezident Vladimir Putin u příležitosti Dne Ruska znovu zdůraznil, jak je nyní důležité, aby Rusové byli jednotní. Ve svém projevu, obdobně jako před třemi dny, opět připomenul cara Petra I. Velikého.

"Dnes si zvlášť silně uvědomujeme, jak důležité je pro vlast, pro naši společnost a národ, abychom byli semknutí. Takovou jednotu, oddanost vlasti, odpovědnost za ni nám odkázali naši předci," řekl šéf státu podle webu listu Kommersant na úvod ceremonie udělování státních cen a vyznamenání Hrdinů práce.

"Jsme hrdí na úspěchy a vojenská vítězství našich předků. Na všechny, kdo toužili a věděli, jak se posouvat vpřed, objevovat nové věci, dosahovat progresivního rozvoje vlasti, bránit vlast v bitvách a prosazovat její důstojnou roli ve světě. Ve všech těchto oblastech má samozřejmě zvláštní, vynikající zásluhy car Petr I. Právem je nazýván velkým reformátorem,“ řekl Putin.

"O Petrovi I. a jeho reformách se dosud vedou spory, ale není možné neuznat, že právě za jeho vlády Rusko dosáhlo postavení silné a veliké světové velmoci. Dnes vzdáváme hold jeho silné osobnosti, celistvosti jeho povahy, jedinečným znalostem, nebojácnosti a vytrvalosti při naplňování záměrů. A samozřejmě jeho bezmezně aktivní, úžasné oddanosti naší vlasti," zdůraznil prezident.

Putin 9. června při setkání s mladými podnikateli na moskevském výstavišti VDNCH připomněl, že car Petr vedl severní válku 21 let, přičemž "nic neodtrhl" od Švédska, ale "vracel (území) a posiloval" Rusko. "Soudě podle všeho je i naším údělem navracet a upevňovat," poznamenal ruský prezident, na jehož rozkaz ruská vojska před 109 dny zaútočila na Ukrajinu, a rozpoutala tak největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Ruské úřady rezolutně potlačují jakékoliv projevy nesouhlasu s válkou.

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Orangutan sumaterský, ilustrační fotografie.

ZOO odhalila jméno novorozeného orangutana. V indonéštině znamená naději

Orangutan sumaterský, který se narodil v ZOO Praha přesně před měsícem, dostal jméno Harapan, které v indonéštině znamená "naděje". Jméno vybrali chovatelé z téměř dvou tisícovek návrhů veřejnosti. V neděli ho slavnostně odhalili společně s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem ministr zahraničí Jan Lipavský či britský velvyslanec Matt Field. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Starliner ani dnes do vesmíru nevzlétne. Odpočet se zastavil na poslední chvíli

NASA v sobotu na poslední chvíli opět odložila první testovací let kosmické lodi Starliner od společnosti Boeing s posádkou. Úřad to oznámil v živém vysílání. Boeing tak zaznamenal další neúspěch ve snaze konkurovat firmě SpaceX. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy