Novým šéfem českého hokeje se stal Alois Hadamczik, mandát získal už v prvním kole s 31 hlasy

Bývalý trenér národního hokejového týmu Alois Hadamczik byl zvolen třicátým předsedou Českého svazu ledního hokeje. Na konferenci získal 31 hlasů z 60, což mu zajistilo vítězství už v prvním kole. O téměř polovinu méně nasbíral druhý Jiří Šlégr, třetí Dominik Hašek jich obdržel pět. Devětašedesátiletý Hadamczik nahradí v čele hokejového svazu Tomáše Krále, který v polovině funkčního období rezignoval.

Praha (Aktualizováno: 18:05 18. 6. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový šéf českého hokeje Alois Hadamczik

Nový šéf českého hokeje Alois Hadamczik | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

„Chci vám poděkovat za důvěru. Je po pro mě obrovská pocta. Z nějaké vesnice, z Kravař, dostat se k nároďáku a ještě na předsedu svazu. Je to pocta i velký závazek. Budu dělat vše pro to, abych vaši důvěru nezklamal, abych chránil český hokej a rozhodoval se správně,“ řekl Hadamczik bezprostředně po volbě, ve které získal nejtěsnější možný počet hlasů k vítězství hned v 1. kole.

‚Předseda se nesmí bát bouchnout do stolu.‘ Kandidáti na šéfa hokejového svazu v debatě Radiožurnálu Sport

Číst článek

Volba se nakonec uskutečnila pomocí hlasovacích lístků, protože elektronické hlasování nefungovalo. Po několika zkušebních volbách Petr Bříza, který volbu řídil, sice spustil elektronické hlasování, celkový součet hlasů ale neodpovídal počtu delegátů v sále. Konference se tak vrátila ke klasickým volebním lístkům.

Hadamczik patřil mezi největší kritiky současného vedení hokejového svazu. Avizoval však, že je připraven spolupracovat se současnými členy výkonného výboru, který nově rozšířil Aleš Kmoníček, jenž nahradil Libora Zábranského.

Hadamczik chce prosazovat změny a zlepšit ekonomickou situaci i fungování svazu. V diskuzi před volbou uvedl, že je připraven ušetřit deset procent ročního rozpočtu svazu, což je přibližně 50 milionů korun.

„Chci a věřím tomu, že i když ne vždy si s každým rozumíte, tak najdeme cestu, aby to bylo ku prospěchu hokeje. To je základ všeho. Abychom nastavili taková pravidla, abychom se nedohadovali jako dnes. Věřím, že k tomu přispěju,“ řekl Hadamczik.

Slíbil delegátům, že bude připraven za nimi přijet, pokud jej požádají. „Budu jezdit za kluby a nebudu sedět v kanceláři,“ prohlásil nový šéf českého hokeje.

Profil Aloise Hadamczika

„Hlavní bod je změna sportovního úseku. Obsadit pozice lidmi, kteří jsou znalí ve svém odvětví, aby byl tréninkový proces u dětí co nejlepší,“ vypichuje Hadamczik podobně jako ostatní jeden z hlavních problémů současného českého hokeje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou vizitku nového šéfa českého hokeje Aloise Hadamczika

Sám rodák z Kravař hrával hokej na Ostravsku. Kravaře, Opava, Nový Jičín, Kopřivnice a Havířov. To byly kluby z druhé ligy a níže, kterými prošel.

Ale proslul silou a tvrdou prací na brankovišti a také uměl dávat dost gólů. Jako trenér se prosadil více. Začal v Třinci a v Německu, opět v nižších soutěžích na přelomu 80. a 90. let. Ale pak v Olomouci dostal první extraligovou příležitost a pak už se převážně pohyboval mezi Vítkovicemi a Třincem.

Následné působení ve Spartě mu pomohlo až k reprezentačním celkům do dvaceti let a dospělým, celkem v součtu získal jednu stříbrnou a čtyři bronzové medaile. Hadamczik ví moc dobře, že bez státní finanční podpory se současný český hokej neobejde.

O post šéfa Českého svazu ledního hokeje se uchází šest kandidátů včetně Haška, Hadamczika a Břízy

Číst článek

„Na svazu je samozřejmě potřeba naplňovat rozpočet, oslovit vládu. Dneksa je drahá energie. Musíme dát pozor na to, aby malé kluby nepadly. Energie totiž může některé stadiony zabít, tím pádem by byl úpadek dětí,“ dodal bývalý kouč národního týmu.

Hadamczikův starší bratr Evžen byl nejslavnějším fotbalovým trenérem v historii Baníku Ostrava. Samotný Alois Hadamczik po revoluci začal podnikat především v realitách.

A mimo to vlastnil třeba právě Baník Ostrava nebo hokejový klub z Opavy. Do volebního klání o post prezidenta Českého hokeje ho vyslal prvoligový ostravský klub Poruba. Celkem Hadamczik v extralize a s reprezentacemi získal 12 medailí, ale ani jednu zlatou.

Přehled hlasování delegátů

Počet získaných hlasů v 1. kole:

1. Alois Hadamczik - 31 hlasů

2. Jiří Šlégr - 16 hlasů

3. Dominik Hašek - 5 hlasů

4. Bedřich Ščerban - 4 hlasy

5. Otakar Černý - 2 hlasy

ČTK, ddp, apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme