24. července 2022 • 13:10

Neděle na CEE Cupu láká na souboje českých týmů o finále, v akci obě „S“

Autor: Tomáš Nohejl, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sobotní průběh fotbalového CEE Cupu hráčů do 19 let rozdal velmi zajímavé karty pro nedělní strahovské bitvy o finále. Sparta se utká s brazilským Palmeiras, který rozdrtil mexické Tigers 7:1. Slavii čeká v jistě emotivním utkání ukrajinské Dynamo Kyjev – to dokázalo zdolat Aston Villu 1:0.



Brazilští Palmeiras vyrazili za obhajobou sedmigólovou demolicí mexických Tygrů

Brazilci z Palmeiras ze Sao Paula hnedle ve svém prvním vystoupení na CEE Cupu předvedli jasně, že to s obhajobou trofeje z roku 2019 myslí vážně. Zcela suverénně přehráli mexický Tigres 7:1 a v nedělní repríze posledního finále se utkají o prvenství ve skupině se Spartou.

Na tribuně se to hemžilo skauty předních klubům, byli tu zástupci Ajaxu, Marseille, Basileje nebo Manchesteru United. Mexičani začali odvážně, technické pojetí hry soupeře jim vyhovovalo víc než včerejší silová produkce Sparty, se kterou prohráli 0:4. Pohledná akce Galvána Peňi jim zajistila nečekané vedení. Jenže Brazilci brzy otočili stav utkání a získali v něm jednoznačnou dominanci - rychlostní, technickou i fyzickou. Do poločasu stihli pět branek. Po přestávce se hodně vystřídalo a dohrávalo už v poklidu. Palmeiras přidali dva góly a jedno břevno. V poslední minutě se blýskl jeden ze tří brazilských reprezentantů, gólman Azarias, který vytáhl dělovku k tyči.

„Byl to pro nás těžký zápas. Věděli jsme, že Sparta včera vysoko vyhrála, navíc jsme dostali rychlý gól,“ říkal brazilský trenér Lucas Pereira de Andrade. „Ale máme hodně výborných ofenzívních hráčů, podařilo se nám dát góly dostat hru pod kontrolu. Zlepšili jsme se do krátké rychlé kombinace, naši útočníci byli jasně rychlejší než obránci Tigres.“

Podle jeho slov má řada jeho hráčů před sebou velkou kariéru i v dospělém fotbale. A i tady v Praze šanci ukázat se v Evropě. „Proti Spartě nás opět nečeká lehký zápas. Je velmi silná v defenzívě na malém prostoru, budeme muset hledat otevřenější místa,“ chystá se na neděli.

Palmeiras – Tigres 7:1 (5:1)
Druhé utkání A skupiny CEE Cupu 2022
Branky: 8. Lopes de Conceicao, 10. Dos Santos da Silva, 13. a 17. Santos da Silva, 34. Mendes Craveiro, 61. Pereira Júnior, 75. Da Silva Campos - 6. Galvan Peňa.

Dynamo Kyjev přetlačilo Aston Villu a utká se o finále se Slavií

Dynamo Kyjev zásluhou jediného gólu z penalty porazilo Aston Villu a zítra v 17.30 se na Strahově utká se Slavií o postup od finále CEE Cupu. Levačkou k levé tyči ho zajistil devět minut před koncem střídající Dmytryj Kremčanin.

Byl to velký boj, který přinesl méně šancí. Ukrajince podporovaly na tribuně desítky krajanů s modrožlutými zástavami. Možná by se mohlo zdát, že vzhledem k těžké situaci v zemi, nebudou ideálně rozpoloženi. Jenže i zásluhou fyzických parametrů mělo představení Dynama, které v juniorské Lize mistrů loni vyřadilo i Bayern nebo Barcelonu, nejblíže dospělému fotbalu. O kreativitu se staral především už po Evropě velmi žádaný 18letý Anton Carenko, který se připravuje s prvním týmem. Angličané odehráli opět kvalitní zápas, ale nejméně početná lavička náhradníků už jim zřejmě nedokázala dodat více energie pro druhý poločas.

„Byl to pro nás velmi dobrý zápas, protože jsme porazili velmi dobrý tým,“ řekl Ihor Kosťjuk, hlavní trenér Dynama. „Byli výborní zejména ve hře krátkých přihrávek a na malém prostoru. Ale my jsme to zvládli takticky, máme vysoké hráče vzadu a vepředu, dokázali jsme uplatnit různé druhy presinku, který na soupeře platil. Šancí na obou strach pár přišlo, ale mladí hráči ještě nemají v koncovce dostatek klidu a zkušeností.“

Nachystat mužstvo pro mentální stránce bylo pro něho za současné situace složité. „Tady sice mohou hrát v klidu fotbal, ale jejich tátové zůstali doma ve válce, rodiny se schovávají před nálety a ostřelováním. Jsem rád, že nás tu povzbudili lidé z Ukrajiny a přál bych si, aby jich další dny přišlo ještě víc a aspoň na chvíli zapomněli na těžkou situaci doma.“

A jak se nachystá na Slavii? Té stačí díky většímu počtu vstřelených branek k postupu remíza. „Je to také velice kvalitní tým, ale s Aston Villou ten zápas mohla taky klidně prohrát třeba 3:5. Uvidíme, budeme chtít vyhrát, to je jasné,“ dodal.

Dynamo Kyjev – Aston Villa 1:0 (0:0)
Druhé utkání skupiny B CEE Cupu 2022
Branka: 71. Kremčanin z pokutového kopu.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud