Plavání. Jaká je historie oblíbeného letního sportu?

Horké letní dny lákají k vodě. Plavání patří k oblíbeným letním i zdraví prospěšným sportům, ale také mezi dovednosti, které dokáží člověku zachránit život. Proto se lidé učí plavat již od dob starověku.

Nutnost, sport i zábava

Jako mnoho jiných sportů, také plavání se zrodilo z lidské potřeby. Naši předci si osvojili tuto dovednost proto, že jim dokázala zachránit život. Z tohoto důvodu se lidé učili plavat již v dobách starověkých říší, které se rozprostíraly při moři. Nejstarší záznamy o výuce plavání pocházejí ze starého Egypta, dodnes se dochovala vyobrazení plavců, známé jsou papyrové svitky obsahující záznamy o plaveckých lekcích. Prokazatelně se snažili pohybovat ve vodě také obyvatelé starověké Mezopotámie, Řecka i Říma. Právě v antických zemích byl kladen na schopnost plavání největší důraz, sport se vyučoval na školách a dle ideálů tehdejší doby měl umět plavat každý člověk. Vojáci ve starém Římě prý dokonce ovládali plavání v plné zbroji!

Ve středověku se plavání pojilo především s rytířskou kulturou, patřilo mezi několik dovedností, které musel každý správný rytíř ovládat. Dochované písemné prameny z počátku 15. století hovoří o plavání na zádech a na břiše jako o základních schopnostech rytířů. Kromě těchto vrstev společnosti se ve středověku jiní lidé plavání nevěnovali. V dobách renesance a humanismu tato dovednost znovu pronikala mezi běžné obyvatelstvo, zájem o plavání oživilo tehdy intenzivní studium antických textů, v nichž se o něm psalo jako o nutnosti. V antických dílech byly rovněž zaznamenány způsoby učení plavání i plavecké styly, všechny tyto informace humanisté přebírali a uplatňovali v praxi. Na základě antických pouček i vlastních zkušeností napsal roku 1538 jistý učenec Nicolas Wynman první plaveckou učebnici. Plavání se znovu stalo předmětem vyučovaným na školách, od 19. století již nesloužilo jako pouhá potřeba k případnému zachránění života, ale proměnilo se v oblíbenou kratochvíli.

V předminulém století se také o plavání začalo hovořit jako o sportu, tehdy se pořádaly první profesionální závody. Plavalo se většinou jen jedním stylem – tím byla prsa. Od starověku se prokazatelně znaly i jiné způsoby, například plavání na zádech. Styl zvaný kraul je však z písemných pramenů znám až ze závěru 19. století a údajně byl převzat od starých amerických indiánských kmenů. Zlom v dějinách plavání znamenal rok 1896, kdy se tento sport zařadil mezi disciplíny prvních letních olympijských her v moderních dějinách, které se uskutečnily v řeckých Athénách.

Jak se učili plavat naši předci?

Ještě v pokročilém minulém století se uplatňovala tzv. výuková metoda bidla. Při ní se využíval speciální pásový postroj, který si plavec oblékl a zároveň byl připevněn k bidlu. To ze břehu pevně držel asistent, a jedince tak nadlehčoval nad vodní hladinou. Svůj původ má tento způsob výuky v závěru 18. století, využití našel na počátku 19. století třeba při výcviku vojáků v pruské armádě.

Vůbec nejstarší výuková metoda plavání je jiný způsob nadlehčování jedince ve vodě. Již z dob starověké Mezopotámie se dochovaly obrazové scény zobrazující člověka nadnášeného na vodní hladině pomocí měchů zhotovených ze zvířecích kůží. Nákresy podobných nadlehčovacích pomůcek pocházejí i z období renesance, nejslavnějším autorem návrhů takovýchto předmětů z dané doby je Leonardo da Vinci. Výuková metoda s nadlehčovacími pomůckami přetrvala do dnešní doby – využívají se plavecké kruhy, nafukovací rukávky nebo desky.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Plavání Léto

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy