Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Česko

Parkanová dostala odškodné 1,6 milionu korun za kauzu CASA, ministerstvo se jí omluvilo

Vlasta Parkanová. foto:  Petr Topič, MAFRA

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo exministryni obrany Vlastě Parkanové za stíhání v kauze nákupu letounů CASA. Politička, kterou soud osvobodil loni v říjnu, dostala odškodné 1,6 milionu korun. Uvedla to Česká justice, informaci redakci iDNES.cz potvrdil Vladimír Řepka z resortu.
  8:12aktualizováno  8:18

„Ministerstvo spravedlnosti tímto JUDr. Vlastě Parkanové vyslovuje omluvu za nezákonný postup orgánů činných v trestním řízení, v jehož důsledku bylo vydáno nezákonné rozhodnutí o zahájení jejího trestního stíhání,“ stojí v oficiální omluvě ministerstva spravedlnosti, kterou podle informací České justice obdržela Parkanová.

Informaci redakci iDNES.cz potvrdil mluvčí úřadu Vladimír Řepka. „Mohu potvrdit, že ministerstvo spravedlnosti se omluvilo a odškodnilo paní Vlastu Parkanovou za nezákonný postup orgánů činných v trestním řízení. Zároveň uznalo částečně nároky Parkanové na peněžitou kompenzaci,“ sdělil Řepka.

Ministerstvo bývalé političce částečně uznalo nárok na finanční satisfakci, a to za nemajetkovou újmu způsobenou nezákonným trestním stíháním a za neúměrnou délku trestního řízení. Dohromady jí vyplatilo 1,6 milionu korun.

Úřad to odůvodnil tím, že se jednalo o „masivní zásah do osobní a pracovní sféry žadatelky“. Při určení výše odškodnění museli úředníci přihlédnout k tomu, že „trestní stíhání bylo vedeno pro čin bezprostředně související s výkonem vysoké politické funkce“, a také k tomu, že obdobný případ dosud neposuzovali.

„Ministerstvo spravedlnosti vyhledalo několik obdobných případů osob činných ve veřejné sféře, trestně stíhaných pro srovnatelnou trestnou činnost, nicméně zde se buď jednalo o osoby v poněkud nižších služebních funkcích, případně nezákonný zásah netrval po tak dlouhou dobu jako v případě žadatelky, nebo zde nebyl shledán tak masivní zásah do osobní či pracovní sféry poškozených jako u paní Parkanové,“ uvedl k postupu ministerstva Řepka.

Nákup čtyř transportních letounů CASA C-295 zhruba za 3,5 miliardy korun vláda schválila v roce 2009. O tři roky později vyšlo najevo, že nákup vyšetřuje policie, když policisté v červnu 2012 požádali o vydání Parkanové, tehdejší místopředsedkyně Sněmovny, ke stíhání. Parkanová poté na funkci rezignovala.

Parkanová a bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk byli obviněni ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku se škodou 818,8 milionu korun. Později byla částka snížena na 777 milionů korun. Obžaloba jim vytýkala, že před rozhodnutím o nákupu nenechali zpracovat nezávislý posudek. Soudy pak ale Parkanovou i Staňka zprostily obžaloby. Případ skončil definitivně, když letos v lednu nejvyšší státní zástupce Igor Stříž uvedl, že v kauze nepodá dovolání.

Autoři: ,