Prezident Miloš Zeman navštíví 17. a 18. října Ústecký kraj

foto Ilustrační foto - Prezident Miloš Zeman.

Ústí nad Labem - Prezident Miloš Zeman přijede ve druhé polovině října do Ústeckého kraje. Potká se s politickou reprezentací kraje, v plánu má i setkání s občany. ČTK to dnes řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Sever Čech v minulosti navštívil prezident několikrát, naposledy v roce 2018.

Zeman přijede do Ústí nad Labem v pondělí 17. října. Odtud se vydá do Děčína. Na programu dvoudenní cesty je také návštěva obce Lukavec na Litoměřicku, která získala titul Vesnice roku Ústeckého kraje 2022. S občany se sejde prezident mimo jiné v Děčíně. Přesný program bude ještě podle mluvčí upřesněn.

Naposledy byl Zeman na oficiální návštěvě v Ústeckém kraji v červnu 2018. Zastavil se tehdy v místech, v nichž získal v prezidentských volbách největší podporu. Poslední prezidentské volby se konaly v lednu 2018, další se konají ode dneška za sto dní.

Prezident Zeman jezdil na vícedenní návštěvy krajů zejména ve svém prvním funkčním období, kdy čtyřikrát až pětkrát navštívil všechny kraje, s výjimkou Prahy. Ke konci období se vedl spor o hrazení nákladů cest i o to, zda by měl krajské cesty vykazovat jako volební kampaň. Prezident to vždy odmítal.

Po znovuzvolení v roce 2018 Zeman uvedl, že bude regiony navštěvovat i nadále, a to v pořadí podle počtu hlasů, které v krajích získal během prezidentské volby. Prezidentovy výjezdy ve druhém funkčním období omezila epidemie covidu-19, a také prezidentův zhoršený zdravotní stav. Kvůli onemocnění nohou používá Zeman od dubna 2021 vozík. Loni na podzim strávil 48 dní v Ústřední vojenské nemocnici.

Do konce svého prezidentského mandátu má Zeman v plánu také několik zahraničních cest, a to oficiální návštěvu Srbska a účast na summitu visegrádské čtyřky na Slovensku. Jeho poslední zahraniční cesta by měla vést příští rok na Slovensko. Zeman v minulosti řekl, že by chtěl do konce svého volebního období znovu navštívit Čínu. V sobotu ale poslal čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi blahopřejný dopis k 73. výročí vyhlášení Čínské lidové republiky. Uvedl v něm, že by se s ním velmi rád do konce volebního období setkal, ale že mu lékaři letecké cestování nedoporučují.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď