Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Svět

Rakušané volili prezidenta, ve funkci bude pokračovat Van der Bellen

Stávající rakouský prezident Alexander Van der Bellen je horkým favoritem na znovuzvolení. (9. října 2022) foto: AP

V Rakousku se v neděli uskutečnily prezidentské volby. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen byl podle předběžných výsledků již v prvním kole znovu zvolen hlavou státu. Podle předvolebních průzkumů byl jasným favoritem.
  9:33aktualizováno  21:10

Předběžné výsledky ukázaly, že Van der Bellen získal 54,6 procenta hlasů, zatímco druhý Rosenkranz obdržel 19,1 procenta hlasů. Na třetím místě se podle předběžných výsledků se ziskem 8,4 procenta hlasů umístil 48letý advokát Tassilo Wallentin těsně následovaný 35letým šéfem Strany piva a hudebníkem Dominikem Wlaznym.

Volební účast agentura SORA odhaduje na 65,8 procenta, ARGE na 65,9 procenta.

Van der Bellen ve videu zveřejněném po oznámení prognóz poděkoval všem voličům, kteří jej podpořili. „Budu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí pracovat pro všechny Rakušanky a Rakušany a všechny, kteří v Rakousku žijí,“ řekl prezident. Jeho rival Rosenkranz uvedl, že je se svým výsledkem „velmi spokojený“, předseda Strany piva Wlazny slíbil, že za každý procentní bod, který získal, v neděli vypije jedno pivo.

Van der Bellenovi už pogratulovala k vítězství mimo jiné předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová či švýcarský prezident Ignazio Cassis. Gratulaci zaslal také český prezident Miloš Zeman. Van der Bellenovo znovuzvolení označil za důkaz jeho skvělé reprezentace země a důvěry ze strany Rakušanů. Dodal, že by rakouského prezidenta ještě během svého mandátu rád přivítal na Pražském hradě. „Mnoho energie“ do příštích šesti let v úřadu popřála rakouskému prezidentovi také slovenská hlava státu Zuzana Čaputová.

Podle agentury APA mohlo až 852.000 oprávněných voličů, tedy zhruba 15 procent, hlasovat korespondenčně. Tyto hlasy se budou sčítat až v pondělí, a v předběžném výsledku tak nebudou tyto hlasy ještě započítány. Na prvním a druhém místě nicméně tyto hlasy již nic nezmění. Podle prognóz by se započtením hlasů z korespondenčního hlasování mohl Van der Bellenův zisk činit zhruba 56 procent.

První volební místnosti se v Rakousku otevřely již v 6:00, další se postupně přidávaly až do 8:00. Na většině míst mohli voliči odevzdat svůj hlas do 16:00, ve Vídni a Innsbrucku hlasovali ještě o hodinu déle. Naopak ve spolkové zemi Vorarlbersko na západě Rakouska se volební místnosti uzavřely už ve 13:00.

Největším rivalem dosavadního prezidenta, 78letého Van der Bellena, který býval předsedou strany Zelených, byl kandidát pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), 60letý advokát Walter Rosenkranz.

„Přál bych si především pro Rakousko, aby už dnes (v neděli, pozn. red.) bylo vše jasné. Pokud to zvládneme dnes, budu mít radost,“ řekl prezident Van der Bellen při odevzdání svého hlasu ve vídeňské volební místnosti.

Kromě současné hlavy státu a kandidáta FPÖ Rosenkranze byli dalšími kandidáty například 45letý bloger Gerald Grosz, 35letý šéf Strany piva Dominik Wlazny, 69letý majitel továrny na výrobu obuvi Heinrich Staudinger či 48letý advokát Tassilo Wallentin. Mezi kandidáty nebyla žádná žena.

Wlazny je nejmladším z 51 kandidátů, kteří se kdy ucházeli o funkci rakouského prezidenta. Věkovou hranicí pro možnost ucházet se o nejvyšší funkci v zemi je právě 35 let. Van der Bellen sice není nejstarším kandidátem na prezidenta, ale je nejstarším rakouským prezidentem, který se uchází o znovuzvolení, uvedl list Der Standard.

Hlasovat mohlo v prezidentských volbách zhruba 6,4 milionu Rakušanů starších šestnácti let. Případné druhé kolo prezidentských voleb je plánované na 6. listopadu.

Autoři: ,