ANO kvůli Babišově covidové izolaci oznámí kandidáta na prezidenta až 31. října

foto Ilustrační foto - Předseda hnutí ANO Andrej Babiš okomentoval 1. října 2022 před karlovarským hotelem Pupp výsledky senátních voleb.

Praha - Opoziční hnutí ANO oznámí kandidáta na prezidenta až v pondělí 31. října. Původně tak mělo učinit příští týden ve středu 26. října. Důvodem odkladu tiskové konference je izolace předsedy hnutí a bývalého premiéra Andreje Babiše kvůli koronaviru. ČTK to dnes sdělil Babišův mluvčí Vladimír Vořechovský.

Babiš o tom, že má covid, informoval ve čtvrtek na instagramu. "Popravdě se teď necítím moc dobře, ráno jsem měl horečku a bolí mě hlava," uvedl tehdy s tím, že izolaci mu lékař nařídil právě do středy, kdy mělo ANO oznámit uchazeče o post prezidenta. Sám Babiš dosud neoznámil, zda bude právě on kandidátem, nebo nikoli. Přihlášku musejí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.

V září řekl Babiš v rozhovoru s ČTK, že hnutí má čtyři možné uchazeče. Jsou jimi šéfka klubu Alena Schillerová, první místopředseda hnutí Karel Havlíček a bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček. Čtvrté jméno prozradit nechtěl. Některá média hovořila o tom, že by mohl za ANO kandidovat velvyslanec v Izraeli a bývalý ministr zahraničí, obrany či kultury Martin Stropnický. Babiš i Schillerová ale informace označili za spekulace.

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Nejsilnější podpoře se podle posledních průzkumů těší armádní generál a bývalý náčelník vojenského výboru NATO Petr Pavel. K jeho nejvážnějším soupeřům by případně spolu s Babišem patřila bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Z ostatních kandidátů mají šanci na významnější podporu senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, podnikatel Karel Janeček a odborář Josef Středula. V průzkumech se objevují také bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, poslanec SPD Jaroslav Bašta, bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima nebo podnikatel Tomáš Březina.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 11.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 11. května 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď