Na demonstraci v Praze dnes dorazily tisíce lidí. Protestovaly proti ČT a vládě

Tisíce demonstrantů dnes prošly Prahou k budově České televize. Organizátor dřívějších protivládních protestů Ladislav Vrabel před akcí říkal, že cílem dnešní akce je demonstrovat "za umožnění vystoupení ve vysílání ČT", na shromáždění před budovou ČT ale kromě kritiky obsahu zpravodajství veřejnoprávní televize zazníval hlavně protest proti krokům vlády. 

Protestní pochod zkomplikoval dopravu v Praze, policie zhruba na dvě hodiny uzavřela magistrálu ve směru z centra na Pankrác a dopravní podnik musel odklonit i náhradní autobusovou dopravu za metro C ve vyloučeném úseku mezi Florencí a Pražského povstání.

Demonstranti se sešli kolem 14:00 v Opletalově ulici nedaleko Hlavního nádraží. Poblíž Státní opery vyšli na magistrálu a přes Nuselský most po zhruba dvou hodinách došli na Kavčí hory, kde navazovala hlavní demonstrace.

Řečníci na demonstraci kritizovali obsah zpravodajství ČT. Podle nich není nestranné, protože v době pandemie covidu-19 příliš kladlo důraz na informace o očkování proti nemoci a v době války na Ukrajině dává málo prostoru ruským názorům. Demonstranti také kritizovali vládu, která podle nich žene Česko do války. Za největší zlo současnosti řečníci označili členství Česka v Evropské unii a Severoatlantické alianci.

Podle vyjádření České televize na twitteru žádali demonstranti, aby odvysílala desetiminutový projev jejich představitele na ČT1 a ČT24. "Takto to nefunguje. Program ČT určují pravidla, kodexy, standardní postupy. Ne tlak. ČT projevy na přání vysílat nemůže. A nebude," uvedli představitelé televize ve středu na twitteru.

Podle zpravodajky ČTK na místě demonstranti měli české vlajky a transparenty s nápisy "ČT patří všem" nebo "Svoboda končí tam, kde začíná signál ČT". Při pochodu pokřikovali "už je to tady", "demisi" a "hanba vládě" a hvízdali. Někteří nesli vlajky neparlamentního hnutí Trikolora.

Na protest dohlíželi policisté, až na drobné slovní střety se ale akce obešla bez konfliktů. Pražská policie již ve středu vzkázala, že je připravená udělat maximum pro zajištění veřejného pořádku a ochrany zdraví i majetku.

Demonstrace zkomplikovala dopravu ve městě. Policie na dvě hodiny odkláněla dopravu z magistrály ve směru na Pankrác. Uzavření dopravní tepny zkomplikovalo i náhradní autobusovou dopravu za metro C. Dopravní podnik autobusy ve směru na Pražské povstání odkláněl přes Myslíkovu a Podolské nábřeží. Krátce byla kvůli pochodu zastavena i tramvajová doprava mezi Karlovým náměstím a I. P. Pavlova.

Vrabel, který podle médií čelí řadě exekucí, v minulých měsících organizoval několik protivládních demonstrací. Na poslední, pořádané 28. října, se podle odhadů policie sešly nižší desítky tisíc lidí. Na náměstí se při protestu nacházely petiční stánky Svobodných nebo prezidentských kandidátů Josefa Skály (KSČM) a Aleny Vitáskové. Po demonstraci vznikly před Národním muzeem potyčky mezi jejími příznivci a odpůrci. Někteří demonstranti se střetli i s policií.

Související

StarDance odhalila jména pěti mužských účastníků třinácté řady.

StarDance 2024 je kompletní. Tančit budou také herci Blažek a Hes

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Více souvisejících

Česká televize Demonstrace 17. listopad

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

včera

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

včera

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

včera

včera

včera

včera

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

včera

včera

včera

včera

včera

Polsko vzdoruje stupňující se hybridní válce. Na východní hranici vybuduje moderní opevnění

Polský premiér Donald Tusk uvedl, že jeho země vzdoruje stupňující se hybridní válce. Polsko rovněž pracuje na posílení svých východních hranic, uvedla agentura PAP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy