Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Poslední americký koncert Eltona Johna bude přenášen živě do celého světa

Elton John na koncertě v New Orleans (19. ledna 2022) foto: Reuters

Kanál Disney+ odvysílá 21. listopadu ve 4:00 hodin středoevropského času stream posledního koncertu Eltona Johna v Severní Americe. Hosty na tříhodinovém vystoupení budou zpěvačky Dua Lipa, Kiki Dee a Brandi Carlile.
  13:03

Zpěvák, skladatel, herec a klavírista Elton John, vlastním jménem Reginald Kenneth Dwight, je pilíř světové populární hudby. Žijící klasik, nepřehlédnutelná osobnost.

Je jedním z nejprodávanějších umělců všech dob. Ve Velké Británii a Spojených státech získal jednu diamantovou, dvaatřicet platinových či multiplatinových a jednadvacet zlatých desek.

Produkoval sedmdesát hitů, které se umístily v Top 40 různých žebříčků. Celosvětově prodal více než tři sta milionů desek. Nahrávka skladby Candle In The Wind z roku 1997, kterou zrealizoval k uctění památky princezny Diany, je nejprodávanějším singlem všech dob – 33 milionů kopií.

Poslední hudebníkův severoamerický koncert se bude konat na Dodger stadionu v Los Angeles. Právě tam před sedmačtyřiceti lety odehrál koncert, který mu zajistil celosvětovou popularitu. Společně s ním vystoupí trojice zpěvaček, s nimiž Elton John v minulosti spolupracoval.

S Duou Lipou vydal v roce 2021 song Cold Heart, v němž zkombinoval úryvky svých starších skladeb včetně Sacrifice, Rocketman nebo Kiss The Bride.

S Kiki Dee před téměř padesáti lety nahrál a nazpíval duet Don’t Go Breaking My Heart, který se po skladbách Lucy In The Sky With Diamonds a Philadelphia Freedom stal jeho třetím samostatným singlem.

Brandi Carlile je zase fanouškem Eltona Johna už od jedenácti let a byla hlavní moderátorkou 30. výročního večírku k předávání cen Elton John AIDS Foundation Academy Awards.

Mezi oběma vzniklo celoživotní přátelství a v roce 2021 vydali společnou skladbu Simple Things, které bylo součástí Eltonova alba The Lockdown Sessions.

Koncertu Elton John živě: Rozlučkový koncert z Dodger stadionu se zúčastní více než padesát tisíc fanoušků a virtuálně nespočet obdivovatelů po celém světě. Bude součástí původního dokumentárního filmu společnosti Disney Goodbye Yellow Brick Road: The Final Elton John Performances and The Years that Made His Legend.

Autor: