Ze schvalování a podpory ruské invaze česká policie obvinila 49 lidí

Ze schvalování a podpory ruské invaze na Ukrajinu česká policie obvinila zatím 49 lidí. Celkem eviduje 86 takových případů. Serveru iROZHLAS.cz to dnes sdělil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Z policejních statistik vyplývá, že jde o další nárůst počtu podobných případů. V říjnu policie evidovala 83 případů schvalování ruské invaze a obvinění sdělila 44 lidem.

Ruská armáda zahájila vpád na Ukrajinu letos 24. února, od té doby přesáhl celkový počet podnětů spojených s Ukrajinou tisícovku, některá oznámení končí bez postihu. Mluvčí již v říjnu uvedl, že převládají trestné činy majetkového charakteru.

Na možnost trestního stíhání lidí, kteří budou schvalovat ruskou invazi na Ukrajinu, upozornil krátce po zahájení ruské agrese nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. "Pokud by někdo veřejně – včetně demonstrací, prostoru internetu nebo sociálních sítí – vyjadřoval souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu nebo v této souvislosti vyjadřoval podporu nebo vychvaloval čelné představitele Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit i trestněprávní odpovědnosti,“ uvedl tehdy nejvyšší státní zástupce.

Třeba počátkem srpna radnice v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku ohlásila policii, že někdo napsal křídou na pomník padlým azbukou "smrt Ukrajině" a nakreslil trikoloru v barvě ruské vlajky. Pražská policie před časem informovala o zadržení padesátiletého muže, který je podezřelý z toho, že zničil akumulátorovou vrtačkou a vrtákem pneumatiky u dvou desítek ukrajinských aut zaparkovaných v Praze 8 a 9.

S pokutou 45.000 korun odešel od soudu tehdejší bruntálský zastupitel za SPD Daniel Makay, který v únoru napsal na facebook, že Rusko odzbrojí "ukrofašisty" a že by mělo na Ukrajinu shodit vodíkovou bombu. Komunální politik, který znovu do zastupitelstva nekandidoval, se proti trestu odvolal. Případ výroků bývalého poslance Lubomíra Volného (Volný blok) ohledně ruské invaze na Ukrajinu policie odložila, podle kriminalistů nebyly trestné.

Související

Více souvisejících

válka na Ukrajině krimi Policie ČR

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

před 2 hodinami

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

před 3 hodinami

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 5 hodinami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Za požárem nákupního centra ve Varšavě mohou stát ruské tajné služby

Polsko vyšetřuje "poměrně pravděpodobné" zapojení ruských speciálních služeb do nedávného požáru nákupního centra ve Varšavě, oznámil v úterý polský premiér Donald Tusk. Informuje o tom agentura PAP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy