Evropský parlament ozdobila na závěr předsednictví EU čtyřmetrová česká jedle

foto Europoslanec Tomáš Zdechovský (vlevo) odhalil 29. listopadu 2022 v budově Evropského parlamentu v Bruselu vánoční jedli ze Žďáru nad Sázavou. Stromu požehnal broumovský faráž Martin Lanži (vpravo).

Brusel - Čtyřmetrová vánoční jedle ze Žďáru nad Sázavou stojí ode dneška v budově Evropského parlamentu v Bruselu. Strom ozdobený secesními dekoracemi od českých sklářů má během posledního měsíce českého předsednictví Evropské unie předvést v unijní metropoli české vánoční tradice. Podle europoslance Tomáše Zdechovského půjde o symbolické vyvrcholení půlročního období, během něhož stojí Česká republika podruhé ve své historii v čele evropského bloku.

"Věřím, že jsme zahájili novou tradici, na kterou budou navazovat další předsednické země v následujících letech, protože je to skvělá možnost, jak přiblížit Evropské unii národní tradice jednotlivých členských zemí," řekl při dnešním slavnostním rozsvěcením stromu Zdechovský, který akci inicioval.

Jedli zdobí kolekce více než stovky skleněných secesních ozdob ze sklárny Koulier. Skláři je připravovali několik měsíců. "Strom jsme dokonce cvičně zdobili už u nás, abychom vytvořili ozdoby na míru, aby byl zaplněn a decentně odekorován každý kousek," řekla obchodní ředitelka firmy Kateřina Šrámková.

Aby si dekorace mohli prohlédnout i lidé v Česku, stojí podobně ozdobený strom i na středočeském zámku Loučeň, kde bude vystaven až do 6. ledna.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 11.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 11. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď