Francouzská turistka, napadená v Maroku, zemřela

Francouzská turistka, kterou spolu s jejím manželem napadl poblíž Rabatu duševně nevyrovnaný útočník, zemřela. Oznámila to o dnešní noci agentura AFP s odvoláním na ředitelku nemocnice, kam byly obě postarší oběti útoku převezeny.

"Žena narozená v roce 1940 bohužel zemřela. Do nemocnice dorazila již mrtvá. Jsme velmi zklamaní, že se nám ji nepodařilo zachránit," litovala ředitelka nemocnice.

"Osmdesátnice podlehla zranění lebky, její manžel je ve stabilizovaném stavu. Do nemocnice dorazil při vědomí," upřesnila doktorka Leila Derfoufiová.

Motiv útoku na francouzský pár není znám, nicméně AFP zmínila, že manželé byli napadeni 48 hodin před semifinálovým utkáním mezi reprezentacemi Francie a Maroka na mistrovství světa ve fotbale.

Pár podle marockých úřadů utrpěl vážná zranění poté, co po nich v pondělí poblíž Rabatu bez zjevného důvodu házel kameny "jedinec vykazující příznaky duševní nerovnováhy". Policisté útočníka zadrželi a byl mezitím vzat do vazby. Vyšetřování pokračuje pod dozorem prokuratury.

Francouzi jsou zdaleka nejpočetnějšími zahraničními turisty v Maroku.

V půli ledna byl na jihu Maroka ubodán devětasedmdesátiletý francouzský turista. Marocká justice vyloučila, že by šlo o terorismus. Dospěla k závěru, že vrah není trestně odpovědný kvůli duševní poruše a nařídila jeho internaci v psychiatrické léčebně, připomněla AFP.

Související

Zemětřesení, ilustrační foto

2900 mrtvých, přes 5500 zraněných. Vláda nám nepomáhá, zasažené vesnice ignoruje, tvrdí Maročané

Aktuální oficiální bilance obětí zemětřesení v Maroku dosáhla čísla 2900. Počet zraněných ale prudce vystřelil a podle úřadů jich je nejméně 5500. Mnozí občané Maroka se ale stále nemají kde ubytovat a přespávají venku. Obyvatelé zasažených horských vesnic pak neskrývají zoufalství a rozčarování nad tím, že jim vláda neposkytla dostatečnou pomoc.  
Zemětřesení, ilustrační foto

Počet mrtvých v Maroku překonal 2800. Lidé vyhrabávají své příbuzné sami, vláda o pomoc stále nepožádala

Do Maroka zasaženého ničivým zemětřesením měl už druhý večer odletět speciální USAR tým českých hasičů zaměřený na vyhledávání osob v sutinách. Podobně jako v neděli ale ani v pondělí k odletu nedošlo. Marocká strana totiž stále neposlala oficiální žádost. Česko přitom není jedinou zemí, která s pomocí vyčkává. Počet mrtvých mezi tím stoupl 2800 a lidí se snaží své příbuzné z trosek vyhrabávat vlastníma rukama.

Více souvisejících

Maroko krimi

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 33 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Orangutan sumaterský, ilustrační fotografie.

ZOO odhalila jméno novorozeného orangutana. V indonéštině znamená naději

Orangutan sumaterský, který se narodil v ZOO Praha přesně před měsícem, dostal jméno Harapan, které v indonéštině znamená "naděje". Jméno vybrali chovatelé z téměř dvou tisícovek návrhů veřejnosti. V neděli ho slavnostně odhalili společně s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem ministr zahraničí Jan Lipavský či britský velvyslanec Matt Field. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy