Prezident Miloš Zeman volal českým vojákům na zahraniční mise

foto Ilustrační foto - Vojáci na základně v litevské Rukle 3. listopadu 2021.

Praha - Prezident Miloš Zeman se dnes spojil s českými vojáky na zahraničních vojenských misích. Tradičního hovoru s veliteli českých jednotek se zúčastnil i například náčelník generálního štábu Karel Řehka. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček to dnes uvedl na webu Pražského hradu. Prezident českým vojákům na mise volá před Vánoci každoročně.

Zeman hovořil prostřednictvím videospojení s veliteli jednotek na Sinaji, Golanských výšinách, v Litvě a na Slovensku. Kromě Řehky se hovoru podle fotografií zveřejněných na twitteru zúčastnili také velitel Velitelství pro operace české armády Josef Kopecký nebo náčelník prezidentské vojenské kanceláře Jan Kaše.

Nejvíce vojáků na zahraničních misích má v současné době Česká republika na Slovensku a v Pobaltí, kde vojáci působí v rámci předsunuté přítomnosti NATO. Na Slovensku jich je nasazeno asi 400, v Litvě je jednotka pozemní protivzdušné obrany v počtu do 140 osob a v Lotyšsku pontonová četa s až 80 vojáky.

Na Sinaji má česká armáda letecký kontingent s letounem CASA, který pomáhá v misi MFO a na Golanských výšinách vojáci působí v misi UNDOF. Další menší jednotky jsou nasazeny v Kosovu, kde působí na mezinárodním štábu mise KFOR, v Bosně a Hercegovině a v Iráku. Čeští vojáci jsou zapojeni i do pozorovatelských misí OSN v Kongu, Kosovu a Středoafrické republice.

V posledních letech se Česká republika významně angažovala v Mali, ze země se ale již většina českých vojáků kvůli tamní situaci stáhla. Pokračovat bude česká armáda pouze v misi OSN MINUSMA.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 9.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je čtvrtek 9. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď