Zelenskyj dorazil do Bílého domu, který už oznámil další pomoc Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes přijel do Bílého domu na jednání s americkým prezidentem. Joe Biden ho přivítal společně s manželkou. V Oválné pracovně následně Zelenskyj poděkoval Bidenovi, Kongresu i obyčejným Američanům za jejich pomoc Ukrajině.

Zatímco Biden stál před Bílým domem v obleku, Zelenskyj z auta vystoupil oblečený ve vojenském, na sobě měl kalhoty a tmavě zelenou mikinu. Na dotazy novinářů ani jeden ze státníků nereagoval, jen krátce zapózovali fotografům.

Následně Biden v Oválné pracovně ujistil Zelenského, že Spojené státy Ukrajinu i nadále podporují. Ukrajinci a jejich nyní už přes tři stovky dní trvající odpor vůči ruské agresi jsou podle amerického prezidenta inspirací. Biden také zmínil dnes oznámenou dodávku protiletadlového systému Patriot.

"V první řadě vám děkuji," řekl ukrajinský prezident svému americkému protějšku. "Je pro mě velkou ctí, že tady mohu být," dodal a za podporu také "od srdce" poděkoval obyčejným Američanům.

Zelenskyj před kamerami předal Bidenovi medaili, kterou americkému prezidentovi z fronty spolu s osobním dopisem poslal jeden z ukrajinských bojovníků. Ukrajinský prezident k tomu podotkl, že jej "statečný voják" požádal, aby vyznamenání předal "statečnému prezidentovi". "Nezasloužím si to, ale velmi si toho cením," odpověděl Biden.

Ještě předtím zveřejnil Zelenskyj své poděkování USA i na telegramu. "Jsem dnes ve Washingtonu, abych poděkoval americkému lidu, prezidentu a Kongresu za tolik potřebnou pomoc. A rovněž abychom pokračovali ve spolupráci a přiblížili se tak k vítězství," napsal Zelenskyj a zveřejnil své fotografie ihned po přistání letadla. Dodal, že v USA má v plánu řadu jednání s cílem "posílit obranné schopnosti Ukrajiny". "Příští rok musíme navrátit ukrajinskou vlajku a svobodu celé naší zemi, všemu našemu lidu," dodal ukrajinský prezident.

Ve Washingtonu Zelenského po jednání s americkým prezidentem, které je plánované na asi dvě hodiny, čeká společná tisková konference. Později bude hovořit v Kongresu. Jak uvedla na twitteru předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, k zákonodárcům promluví v 19:30 místního času (01:30 SEČ).

Do Spojených států přicestoval Zelenskyj americkým vojenským letadlem. Je to jeho vůbec první zahraniční cesta od začátku ruské invaze v únoru letošního roku. Prezident od té doby podnikl několik cest po Ukrajině, při nichž zavítal do regionů osvobozených od okupační armády. V úterý například navštívil vojáky ve městě Bachmut v Doněcké oblasti, kde se nyní odehrávají nejtěžší boje mezi ukrajinskými obránci a ruskými invazními jednotkami.

Bílý dům oznámil další vojenskou pomoc Ukrajině, je v ní i systém Patriot

Bílý dům oznámil poskytnutí další vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 1,85 miliardy dolarů (42 miliard Kč). Nový balíček pomoci zahrnuje i systém protivzdušné obrany Patriot, uvedla AFP. Oznámení přišlo krátce před tím, než ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přistál ve Spojených státech, kam přicestoval na jednání se svým americkým protějškem Joem Bidenem.

Jak upřesnil šéf americké diplomacie Antony Blinken, pomoc zahrnuje jednu miliardu na "rozšíření protivzdušné obrany a schopnosti přesného úderu" a dalších 850 milionů dolarů na pomoc v oblasti bezpečnosti.

"Zatímco Rusko pokračuje ve svých brutálních útocích proti kritické infrastruktuře na Ukrajině, Spojené státy dnes přivítají ve Washingtonu prezidenta Volodymyra Zelenského, abychom tak zdůraznili náš trvající závazek vůči ukrajinskému lidu," citovala agentura AP z Blinkenova prohlášení. Spojené státy podle něj poskytnou Kyjevu vojenské vybavení, které "Ukrajině pomůže bránit se před pokračujícím brutálním a nevyprovokovaným útokem ze strany Ruska".

Podle BBC vojenský balíček mimo jiné zahrnuje jednu baterii protiraketového systému Patriot spolu s municí, 30 minometných systémů, šest obrněných užitkových vozů, dělostřelecké náboje, zařízení pro noční vidění či neprůstřelné vesty. Agentura AP zmínila rovněž přesně naváděné bomby pro letadla.

Ruské ministerstvo zahraničí již dříve uvedlo, že jakákoli dodávka pokročilého raketového systému typu země-vzduch, bude považována za provokativní krok a že systém a jeho obsluha budou legitimním cílem ruské armády. Podle expertů zatím není jasné, kdy raketový systém Patriot na frontovou linii na Ukrajině dorazí, Američané budou totiž muset nejdříve vycvičit ukrajinské vojáky pro jeho obsluhu. Výcvik by přitom mohl trvat několik týdnů a očekává se, že se uskuteční v Německu.

Související

Více souvisejících

Bílý dům USA Ukrajina Antony Blinken USA (Spojené státy americké) Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy