Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Jak se změnily oblíbené princezny?! Čas nezastaví ani ony...

/
  • Jak se změnily pohádkové princezny?
    30. prosince 2023 ● 11:00

    K vánočním svátkům neodmyslitelně patří i pohádky a v nich princezny, jež si získaly naše srdce. Jak šel čas s těmi nejznámějšími kráskami s korunkou na hlavě? Vybrali jsme pro vás několik nejikoničtějších princezen. Najdete mezi nimi své oblíbené?

  • 1.

    Princezna Angelína

    Začneme nadčasovou pohádkou S čerty nejsou žerty. Krásnou, i když nepříliš bystrou princeznu Angelínu, která nepozná mlynáře Petra Máchala ani jako vojáka a ani jako „čerta“ s plnovousem, nejde nemilovat. Její priority byly jasné - vdát se za toho, kdo je na plese nejbohatší.

  • 2.

    Dana Bartůňková (66)

    Herečka Dana Bartůňková v talk show Na kafeečko prozradila, že za svoji nejznámější filmovou roli inkasovala v roce 1985 poměrně vysoký honorář. „Myslím, že tenkrát to bylo asi dvanáct tisíc, což bylo na tu dobu dost peněz,“ nechala se slyšet. Roli Angelíny dostala díky své prořízlé puse - při castingu totiž zakopla, a v šoku, načančaná jako princezna, zařvala vulgaritu. To byl přesně ten přístup, který režisér hledal.

     

    Bartůňková se naposledy před filmovou kamerou objevila v roce 2015, a to ve Vánočním Kameňáku. Do roku 2019 se objevovala v seriálu Kameňák či Krejzovi. Kromě hraní se věnuje psaní her a navrhování kostýmů. Také se stala principálkou Metropolitního divadla, které se specializuje na muzikály. Diváci ji mohli vidět také v seriálu ZOO coby drsnou matku fotografa Roberta Kajnara, kterého skolila mrtvice.

  • 3.

    Princezna Arabela

    Půvabná princezna Arabela z pohádkové říše (a stejnojmenného seriálu z roku 1980) díky kouzelnému zvonečku a kouzelnému prstenu pořádně zamotala hlavu nejednomu člověku. Jednoho si pak vzala i za manžela - Petra Majera v podání Vladimíra Dlouhého (†52).

  • 4.

    Jana Nagyová (64)

    Jana Nagyová, dnes Pulmová, je bývalá slovenská herečka a nynější německá podnikatelka. I když hraní již před časem pověsila na hřebík, znovu se teď objevila na plátnech kin v roce 2022, když si zahrála v pohádce Princ Mamánek. Mnohé diváky si získala svým pohledem raněné laně již v roce 1979, kdy si zahrála ve Smrti stopařek. Tam ztvárnila jednu ze studentek, které znásilní a zavraždí agresivní řidič.

  • 5.

    Princezna Bosana

    „Andělská mrcha“ z pohádky Tři veteráni, jež měla podle obdivných komentářů svých ctitelů oči velice daleko od sebe. Stejně jako její vykutálený královský tatínek, i ona toužila především po bohatství a neváhala kvůli třem kouzelným předmětům i krást. Zaplatila však za to velice krutě - narostl jí obrovský nos.

  • 6.

    Vida Neuwirthová (61)

    Vida Neuwirthová, rozená Skalská, je česká herečka židovského původu. Pod svým dívčím jménem hrála právě proradnou princeznu Bosanu ve filmové pohádce Tři veteráni z roku 1983. Poté, co se dozvěděla o pohnuté rodinné historii, se hereckou dráhu rozhodla opustit, absolvovala průvodcovský kurz a úspěšnou kariéru vyměnila za provádění turistů po pražských židovských památkách a za loutkoherectví pro děti. Do povodní v roce 2002 vedla své loutkové divadlo, teď moderuje v rozhlase, šéfuje dětskému divadlu Feigele. Napsala rovněž několik knížek pro děti. 

  • 7.

    Princezna Eufrozína

    Ani princezna Eufrozína z pohádky Z pekla štěstí nepatří mezi kladné postavy. Na svém zámku z rozmařilosti zakázala jíst maso a krmila jím pouze draka Bucifala. Markýtku, co „jenom kostičku oblízla“, za tento čin hnala na šibenici. Po právu pak byla Eufrozína potrestaná a skončila v pekle, tam ale sváděla i samotného Lucifera...

  • 8.

    Sabina Laurinová (51)

    Sabina Laurinová, představitelka Eufrozíny, je stále velmi aktivní herečkou - především seriálovou. Srdce diváků si získala jako vrchní sestra Mery v Modrém kódu a Sestřičkách, kde však její postavu čekal krutý konec. Ve vysokém stupni těhotenství zemřela při nešťastné nehodě. Aktuálně je Laurinová k vidění v ZOO a je stále tak půvabná jako v roce 1999, kdy jí režisér Zdeněk Troška (70) svěřil roli princezny s plavými kudrlinkami.

  • 9.

    Princezna Helena

    „Znám jednu starou zahradu, kde hedvábná je tráva. Má vrátka na pět západů, a mně se o ní zdává. Tam žije krásná princezna, má opálenou pleť. Jen já vím, jak je líbezná... tak neblázni - a seď,“ zpíval princ Václav krásné princezně Heleně, aniž by tušil, že dívka, kterou si veze na lodičce, je právě jeho budoucí choť...

  • 10.

    Helena Vondráčková (76)

    Půvabnou princeznu Helenu v roce 1968 ztvárnila zpěvačka Helena Vondráčková. Byla to její první herecká příležitost a, ruku na srdce, více než zdařilá. Přestože se od té doby před kamerou objevila ještě mnohokrát, národ ji miluje především jako zpěvačku.

  • 11.

    Princezna Jasněnka

    Do věže uvězněná princezna Jasněnka. Tam ji nechal uzamknout sám pantatíček král poté, co mu rozzlobená čarodějnice předpověděla, že se jeho jediná dcera provdá za usmoleného ševce. I když se však král snaží kletbě zabránit, láska si najde svou cestičku... Šikovný řemeslník si totiž vytvoří křídla, pomocí nichž do věže vyletí.

  • 12.

    Michaela Kuklová (54)

    Jasněnku, pro kterou Jíra vyrobí ty nejkrásnější červené střevíčky, si zahrála herečka Michaela Kuklová. Ta se kromě hraní věnuje i třeba kresbě - její sociální sítě jsou plné zdařilých portrétů. Má za sebou vážnou nemoc - prodělala rakovinu prsu. Po náročné léčbě pak postoupila mastektomii, tedy chirurgický zákrok, při kterém jí byla odstraněna obě ňadra. Chorobu se jí však podařilo překonat a díky pravidelným kontrolám ví, že se nemusí bát jejího návratu.

  • 13.

    Princezna Krasomila

    Kdo by si neoblíbil pyšnou princeznu Krasomilu, co chtěla po zahradníkovi, aby jí zavázal střevíček? Právě díky jeho lásce se naučila pokoře, napravila se, a rozhodně se pak nezlobila, když se dozvěděla, že jejím vyvoleným není těžce pracující vesničan, ale král sousedního království...

  • 14.

    Alena Vránová (91)

    Představitelka Krasomily je stále naživu - byť je jí požehnaných 90 let. Proslavily ji role ve filmech Hrátky s čertem Dovolená s Andělem či seriály Byl jednou jeden dům, Ulice, Vlak dětství a naděje nebo třeba Svatby v Benátkách. Její život moc pohádkový nebyl. Právě natáčení Pyšné princezny jí změnilo život - ač byla tehdy vdaná, bezhlavě se zamilovala do Vladimíra Ráže (†77). Dokonce se kvůli němu i rozvedla. Manželství jim však kvůli častým Rážovým nevěrám nevydrželo...

     

    Měli spolu dceru Markétu (†55). I když ta se mohla pyšnit titulem doktorky filozofie PhDr., ovládala čtyři světové jazyky, sjezdila celý svět a jako majitelka cestovky si nemohla na finance stěžovat, vše obětovala své závislosti na alkoholu. Propila i svůj pražský byt a nakonec skončila na ulici. Kromě toho trpěla alkoholovou demencí a ledviny i játra vypovídaly službu. Pít však přestat nehodlala... a to se jí stalo osudným.

  • 15.

    Princezna Lada

    Tahle okatá kráska pochází z pohádky Princezna se zlatou hvězdou na čele. V té nechybí jak půvabná Lada, tak i její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne do království a žádá ruku princezny, moudrá chůva a spravedlivý princ Radovan. Ale také myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království...

  • 16.

    Marie Kyselková (†83)

    Ladu si zahrála Marie Kyselková, která dnes již bohužel není mezi námi. Byť měla slušně našlápnutou kariéru, herectví se vzdala kvůli péči o syna Ondřeje, kterého měla s Petrem Haničincem (†77) - a čekala ho už mimochodem v době natáčení slavné pohádky. Více než 20 let pak byla zaměstnaná jako vrátná strahovských kolejí. Poslední roky svého života bohužel prožila v šílených bolestech. měla problémy se zády, s kyčlemi, a došlo to tak daleko, že herečka skončila na psychiatrii v Bohnicích...

       

  • 17.

    Princezna Lidunka

    Dobře, tohle není tak docela princezna, spíše jenom dcera uhlíře Patočky. V pohádce Za humny je drak ale vypočítavý král jejího tatínka na vladaře pasoval, takže se i Lidunka pyšnila titulem princezny... i když jenom proto, aby ji mohl sežrat drak. Nikdo ale netuší, že se Lidka mezitím s dobráckým drakem Mrakem spřátelila.

  • 18.

    Ivana Andrlová (63)

    Herečka Ivana Andrlová si během svého života zahrála v nejedné pohádce - naposledy v roce 2001, ta se jmenovala Zázračné meče. Kromě herectví se věnuje i dabingu - jejím hlasem mluvila například nezaměnitelným způsobem hlavní představitelka seriálu Divoký anděl Natalia Oreiro (46). Ivana je také držitelkou Ceny Františka Filipovského za nejlepší ženský herecký výkon v dabingu za ztvárnění hlavní role Ally McBealové ve stejnojmenném seriálu. 

  • 19.

    Princezna Maruška

    Křehká princezna Maruška upřímně milovala svého královského tatínka jako sůl - aniž by tušila, jak moc ho tato odpověď rozezlí. Ten ji za to nechal vyhnat z paláce, ačkoliv záhy svého rozhodnutí litoval. I proto, že spolu s Maruškou zmizela z jeho země i sůl jako taková.

  • 20.

    Milena Dvorská (†71)

    Ani Milena Dvorská, jíž roli v Byl jednou jeden král „dohodil“ sám Jan Werich (†75), jemuž se modrooká kráska zalíbila na první pohled, neměla na růžích ustláno. Už během studií se Dvorská seznámila s bulharským studentem režie Orfeiem Cokovem, s nímž otěhotněla. Na dítě však zůstala sama - a protože toužila po kariéře, dceru se rozhodla dát na vychování svým rodičům. Vztah nenapravily ani poté, co spolu začaly žít jako rodina. Neshody mezi matkou a dcerou se stupňovaly a vyvrcholily v roce 1989, kdy se dcera Lucie seznámila se samozvaným mesiášem, s nímž utekla do ciziny a porodila mu celkem osm dětí.

     

    Ztráta dcery a nemožnost se s ní vidět Dvorskou silně poznamenaly. Nesla to velice těžce, i když měla po svém boku milujícího manžela a syna. Útěchu hledala v alkoholu a lécích na spaní. Uvadala i její kariéra, byť za výkon ve filmu Kamenný most získala nominaci na Českého lva. Zemřela v prosinci 2009 nedlouho poté, co se setkala s jednou ze svých vnuček, jíž se podařilo utéct od manipulativního otce. Její srdce to nevydrželo...

  • 21.

    Princezna Růženka

    „Půl tuctu stráží, abych se nepíchla, a půl tuctu švadlen, abych se vdala,” stýskala si princezna Růženka v pohádce Jak se budí princezny. Přestože ji kletba přece jenom nakonec dostihla, láska mladého prince ji znovu navrátila do života. Láska je totiž vždycky silnější nežli smrt...

  • 22.

    Marka Míková (63)

    Roztomilou Růženku, jíž v oblíbené pohádce propůjčila svůj hlas herečka Naďa Konvalinková (72), ztvárnila Marie - Marka - Mírková. Vystudovala loutkářství, obor režie a dramaturgie na DAMU, a na klavír a baskytaru hrála v několika kapelách. Působila i jako moderátorka. V současnosti se věnuje také dabingové režii a loutkoherectví, je totiž principálkou spolku Loutky v nemocnici. Pro tento soubor píše a režíruje divadelní hry, skládá písně a sama se účastní aktivit souboru v nemocnicích a léčebnách. Je autorkou i několika knih pro děti.

  • 23.

    Princezna Xénie

    Sestra princezny Arabely, podstatně ostřejší a drsnější Xénie. Na rozdíl od Arabely byla panovačná, povrchní a vychytralá. Provdala se za prince Vilibalda z pohádky O Šípkové Růžence. Xénii se velmi zalíbil svět lidí, který se snažila přenést i do Říše pohádek. V nepřítomnosti svých rodičů a za pomoci Petra se snažila v pohádkové říši budovat továrny, paneláky. Za to ale byla potrestaná - musela pracovat...

  • 24.

    Dagmar Patrasová (67)

    Ačkoliv platila Dagmar Patrasová ve své době mezi vyhledávané herečky a díky svým půvabům i mezi osmdesátkové sexsymboly, její hvězda v současné době uvadá. V pozdějších letech se věnovala tvorbě pro děti a její účinkování v muzikálu Sněhová královna skončilo prakticky ze dne na den, kdy bourala pod vlivem alkoholu. Od té doby plní média svými alkoholovými excesy.

     

    Její manžel Felix Slováček (80) před nějakou dobou mluvil o tom, že by ji měli zbavit svéprávnosti, jinak ji její závislost připraví o život. Ale ani vztah s Felixem, se kterým má Patrasová dvě děti, jí na klidu duše mnoho nepřidal. Řadu let měl totiž zcela veřejně milenku, výtvarnici Lucii Gelemovou (40), a žil v podstatě dvojí život. V současnosti se to mezi manželi opět zlepšilo. Rodinu stmelila až vážná nemoc dcery Aničky, která se jí bohužel v letošním roce vrátila.

  • 25.

    Princezna ze mlejna

    Další princezna, co není tak docela princeznou? Proč ne! A i když mlynářské dívce Elišce v žilách nekolovala modrá krev, jejím půvabům neodolala celá řada nápadníků. Knížepán, čert nebo třeba vodník. Nakonec však její srdce získal srdcem perníkovým někdo jiný - prostý pohůnek Jindřich.

  • 26.

    Andrea Černá (46)

    Andree Černé bylo pouhých 16 let, když natáčela Princeznu ze mlejna. Její dnešní podoba je však na hony vzdálená té pohádkové - ta tam je její dětská buclatost a světlé kadeře, jako Ééééliška nosila blond paruku. Vystudovala herectví a po ukončení školy byla v angažmá v plzeňském Divadle J. K. Tyla. Od roku 2015 je v angažmá v Divadle na Vinohradech.

  • 27.

    Galerie

    Tak co, našli jste v našem výběru populárních princezen tu svou „nej“? A co jste říkali jejich proměnám v čase? Dejte nám vědět v komentářích.

    Video
    Video se připravuje ...

    Pyšná princezna – nejúspěšnější film československé kinematografie. Povedenou pohádku však kritici strhali Videohub

    Fotogalerie
    146 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

Jirka Cvrk: Kde je Zlatovláska Jorga? 👱

(25. 12. 2022 17:22)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy