Babiš mluvil s prezidentem Macronem, hovořili o Ukrajině či energetice

Bývalý český premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš dnes v Paříži hovořil s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem o válce na Ukrajině a o řešení energetické krize v Evropě. Jednání trvalo zhruba 40 minut, sdělil ve vyjádření pro ČTK Babiš. Setkání nefiguruje na Macronově oficiálním programu, Elysejský palác jej zatím nekomentoval. ČTK vyjádření francouzské strany zjišťuje.

Babišova návštěva se uskutečnila tři dny před prvním kolem českých prezidentských voleb. Někteří prezidentští kandidáti varovali před zasahováním do vnitřních záležitostí státu. Mluvčí Macronova úřadu v pondělí ČTK řekla, že Babišova návštěva neznamená vyjádření Macronovy podpory před volbami.

"Strávili jsme spolu s panem prezidentem Macronem asi 40 minut. Zajímal jsem se o jeho názor na ukončení války na Ukrajině a samozřejmě řešení energetické krize v Evropě," uvedl Babiš a dodal, že mezi čtyřma očima řešili všechna aktuální témata a evropskou agendu.

Expremiér také poznamenal, že jsou s Macronem přátelé. "Vážím si toho, že si na mě našel čas v Elysejském paláci, tak jak si ho pro mě našel i před nedávnem v Praze," dodal. Babiš se s Macronem setkal na podzim v Praze v době neformálního summitu EU. Mluvili tehdy také o evropských otázkách, o válce na Ukrajině a o energetické krizi.

Odpoledne Babiš zveřejnil společnou fotografii s Macronem na twitteru a napsal, že je "rád, že si na mě nejvýznamnější evropský politik našel čas".

Zhruba týden před sněmovními volbami v roce 2021 navštívil tehdejšího předsedu vlády Babiše v České republice maďarský premiér Viktor Orbán. Navštívili spolu mimo jiné Ústecký kraj, kde Babiš vedl volební kandidátku hnutí ANO.

Dnes ráno se Babiš v Paříži setkal také s podnikatelem Bernardem Arnaultem, jenž je podle časopisu Forbes i agentury Bloomberg nejbohatším člověkem na světě. Arnault je spoluvlastníkem skupiny LVMH, která se věnuje prodeji luxusního zboží.

"Bavili jsme se především o charitě a investicích do výzkumu ve zdravotnictví, ale samozřejmě i o celkové situaci ve světě a válce na Ukrajině," uvedl Babiš na twitteru.

Český expremiér ve Francii vlastní luxusní nemovitosti. V souvislosti s nákupem vily Mougins francouzský Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) loni v srpnu zahájil předběžné vyšetřování pro podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků. Francouzská média na podzim 2021 po úniku důvěrných dokumentů, tzv. Pandora Papers, zkoumala i další Babišův majetek ve Francii.

V pondělí pražský městský soud nepravomocně osvobodil Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Emmanuel Macron válka na Ukrajině Energetika

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy