Sedm klíčníků dnes otevře komoru s korunovačními klenoty, Hrad je vystaví

Ve svatováclavské kapli v katedrále svatého Víta se dnes sejdou klíčníci, kteří otevřou dveře Korunní komory a vyzvednou korunovační klenoty. Vzácné památky budou od úterý ve svatovítské katedrále na Pražském hradě vystaveny a lidé se na ně budou moci přijít až do 21. ledna podívat.

Dosluhující prezident Miloš Zeman rozhodl o jejich vystavení k příležitosti 30. výročí vzniku České republiky.

Netradičně ale budou klenoty vystavené v příčné lodi svatovítské katedrály, kde byly naposledy v roce 1955. Zároveň s nimi bude ve svatováclavské kapli katedrály vystavena lebka svatého Václava.

Klenoty lze z Korunní komory, kde jsou dlouhodobě uschovány, vyjmout jen v případě, že se sejde všech sedm klíčníků. Těmi jsou prezident a premiér, předsedové obou parlamentních komor, pražský arcibiskup, probošt svatovítské kapituly a pražský primátor. V komoře se budou v době, kdy v ní klenoty nebudou, dělat restaurátorské práce.

Stejně jako v minulosti bude vstup na výstavu zdarma a přednostní vstup budou mít návštěvníci na invalidním vozíku s průkazem ZTP či ZTP/P. Pražský hrad nepřipravil rezervační systém na vydávání vstupenek. Výstava bude otevřena od 09:00 do 17:00.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť

Související

České korunovační klenoty

Korunovační klenoty jsou zpátky v Korunní komoře

České korunovační klenoty, které si v uplynulém týdnu prohlédlo téměř 34.000 lidí, jsou znovu uloženy v Korunní komoře katedrály sv. Víta. Stejně jako před začátkem výstavy i dnes se v katedrále muselo sejít sedm klíčníků, aby dveře komory společně zamkli. Souprava, která patří k symbolům české státnosti, se vyzvedává jen při výjimečných příležitostech. Letošní osmidenní výstava se konala u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Spolu s nimi byla vystavena i lebka sv. Václava.
České korunovační klenoty

Korunovační klenoty po výstavě znovu spočinou v Korunní komoře

V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se dnes odpoledne po devíti dnech znovu sejde sedm klíčníků od Korunní komory. Společně odemknou její dveře, aby se do ní mohly znovu uložit české korunovační klenoty. Během výstavy, která se konala po pěti letech, si je prohlédly tisíce lidí. Dosluhující prezident Miloš Zeman rozhodl o jejich vystavení k příležitosti 30. výročí vzniku České republiky.

Více souvisejících

České korunovační klenoty Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy