Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Plavání 2024

Masáky pojede hned pět českých biatlonistů. Jdeme na to, jsme na dobré cestě, velí Krčmář

Ještě není konec, mistrovství světa v biatlonu čekají dva závody, dá-li neutěšené počasí. A hned ty divácky vděčné - hromadné. Na startu bude v Oberhofu díky dobrým výsledkům hned pětice českých reprezentantů. Do akce vyrazí Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký a Tomáš Mikyska, ale také Markéta Davidová a Tereza Voborníková. První přímý přenos sledujte od 12:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

Zvláště české biatlonisty může hřát to, co předvedli v sobotní štafetě. Ještě do čtvrtého úseku vyjížděli zásluhou Štvrteckého, ale předtím i díky Mikyskovi a Krčmářovi, na prvním místě, vítr ale udělal své a Jonáš Mareček kvarteto přivezl po dvou trestných okruzích i na tak skvělém čtvrtém místě.

"Kluci zvládli, co jsme si řekli, že mají být agresivnější a reagovat na to, co vidí. Jonáš měl smůlu, na poslední položce foukalo strašně zleva. První tři rány byly na stejném místě na tři hodiny. Dobíjené šly nahoru. Byl tam silný vítr, prostě smůla," uvedl pro ČT sport střelecký trenér Matthew Emmons.

Krčmář měl přesto super pocit. "Na trestná kola chodili všichni. Chyběl nám kousek štěstí k ideálu, povzbudil jsem ho. Na ležce byly podmínky stejné jako na nástřelu a na stojce žádný poryv nebyl. Hrozbu větru jsem vytěsnil z hlavy a nijak ho neřešil. I když jsem se na trati necítil moc silný, snažil jsem se dělat maximum," líčil.

Tomáš Mikyska
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Brambora ho nicméně logicky trochu bolela. "Míchají se ve mně emoce. Párkrát už jsem čtvrté místo zažil. Mám takový sen, že bych s klučičí štafetou chtěl získat medaili, ne tou smíšenou. Bylo to blízko," uvedl pro ČT sport.

"Obrovské emoce. Ukápla mi slza, přiznám. Byl jsem štastný, ale mrzelo mě, že nám to nevyšlo. Vzpomínat na to budu ale strašně rád. Proto ten sport dělám, přináší mi pozitivní i negativní emoce. Je to pro nás super výsledek a ukázal nám, že jsme na správné cestě," doplnil Krčmář, v Oberhofu nejlépe osmý ve vytrvalostním závodě.

Povedené úseky ovšem zažili i Mikyska (na MS nejlépe 14. v individuálu) a Štvrtecký (15. ve sprintu), který zvládl bezchybně položku vleže a na stojce jen dvakrát dobíjel. V posledním kole se dostal i před Francouze Emiliena Jacquelina a po dojezdu radostně hecoval fanoušky. "Měl jsem výboné lyže," chválil.

"Po takovém závodě se regeneruje mnohem lépe. Uvidíme, co nám to nachystá, jaké budou podmínky, a jdeme na to. Děkujeme fanouškům, že nás podporují. Vážíme si toho," prohlásil Krčmář.

V masácích byl v této sezoně jednadvacátý v Annecy a třiadvacátý v Ruhpoldingu. V závodech na 15 kilometrů zvítězili Norové Johannes Dale a olympijský vítěz disciplíny Johannes Bö. Zlato z Pokljuky obhajuje jejich krajan Sturla Holm Laegreid.

Češky skončily ve štafetě při výhře Italek sedmé, když doplatily na tři trestná kola a 11 dobíjených ran.

Navzdory trestnému kolu Davidové byly před závěrečným úsekem čtvrté, po dalších dvou trestných okruzích finišmanky Lucie Charvátové se ale neudržely v nejlepší šestici. "Samozřejmě jsem bojovala, ale v takovém počasí je to tragédie," řekla Charvátová k dešti a větru, které v Oberhofu panovaly.

"Mám docela radost. Jelo se mi dobře jako minulý týden. Jsem ráda, že jsem to mohla předat hezky v kontaktu. Z ležky jsem měla strach, protože jsem měla špatný nástřel. Nevěděla jsem, co čekat. Ulevilo se mi, že to bylo jen za jedna," uvedla Voborníková (v Německu nejlépe sedmá ve stíhačce) v rozhovoru pro ČT sport.

Osmá žena Světového poháru Davidová, která se svými výkony na MS není úplně spokojená, štafetu vytáhla na čtvrté místo.

Po stojce sice objela trestné kolo, díky chybám soupeřek a druhému nejrychlejšímu běhu ale dál držela naději na stupně vítězů. Finišmance Charvátové ale závěr nevyšel. 

"Po běžecké stránce z toho mám lepší pocit, ale bohužel jsem tam nechala jedno trestné, což si nemohu dovolit. To mě mrzí," řekla Davidová.

Na vítr se vymlouvat nechtěla. "Nevím, jestli jsem blbě stála. Prostě jsem to nezvládla, ale jak už je to několikátý závod, síly dochází," doplnila žena, jejíž nejlepším výsledkem z Oberhofu je šestá pozice ve sprintu.

Mezi ženami bude titul obhajovat Rakušanka Lisa Theresa Hauserová. Davidová byla v Annecy čtrnáctá, o tři místa hůře dojela v Ruhpoldingu.

Obou závodů na 12,5 kilometru se zúčastnila i Jessica Jislová, ta ale léčí poranění žeber a na MS kvůli tomu vůbec nestartovala. Pro Voborníkovou bude start v hromaďáku premiérovou zkušeností.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlas Markéty Davidové po štafetě
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články