Hlavní obsah

Rusko vyslalo do kosmu raketu s vojenským satelitem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Z kosmodromu Pleseck na severu Ruska odstartovala ve čtvrtek nosná raketa Sojuz-2.1a s vojenskou družicí. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, aniž by upřesnilo, jaký je účel satelitu.

Z ruského kosmodromu odstartovala raketa s vojenskou družicíVideo: Reuters

 
Článek

Satelit na oběžnou dráhu Země zamířil podle ministerstva z kosmodromu ležícího zhruba 800 kilometrů severně od Moskvy v 7:40 SEČ.

„Kosmické plavidlo bylo uvedeno na cílovou oběžnou dráhu v určený čas a umístěno pod kontrolu pozemních zařízení vesmírných jednotek,“ doplnilo ruské ministerstvo v prohlášení, ze kterého citovala agentura TASS.

Palubní systémy satelitu označeného jako Kosmos-2567 fungují podle TASS v normálním režimu.

První vesmírná raketa vyrobená na 3D tiskárně nedosáhla oběžné dráhy

Věda a školy

Specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT soudí, že oním nákladem byl tzv. fotoprůzkumný satelit Bars-M4 vybavený polovodičovou detekční technikou Karat.

„Družice má startovní hmotnost okolo 4000 kg a životnost pět let. Prostorové rozlišení se pohybuje od 1,10 do 1,35 m až v sedmi spektrálních kanálech,“ popsal na Twitteru.

Raketa typu Sojuz-2.1a poprvé z Plesecku odstartovala v listopadu 2004. Do letošního 24. února uskutečnila podle záznamů ruské vesmírné korporace Roskosmos na 58 startů.

Rusové vypustili do vesmíru vojenský satelit

Zahraniční

Rusko vyneslo na oběžnou dráhu vojenský náklad. Použilo novou raketu

Evropa

Reklama

Související články

Rusko zůstane na ISS ještě pět let

Ruský modul na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) bude v provozu až do roku 2028. Podle agentury TASS o tom v úterý rozhodla ruská vesmírná agentura Roskosmos....

Výběr článků

Načítám