Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ochránit data zvládne každý. Vyzkoušejte si šifrování i skrytí

Všichni pořád mluví o tom, jak je důležité chránit účty do banky, k e-mailu, Facebooku, cloudovému úložišti apod., ale důležitou součástí ochrany jsou i data. Kromě těch uložených v PC, rovněž ty na přenosných úložištích jako je USB flash disk či SSD a HDD. Podívejte se, jak na to.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ztráta USB flash disku nebo externího pevného disku většinou znamená problém. Kromě toho, že přijdete o médium (kus hardwaru), který asi budete chtít opět nahradit, představuje v případě absence zálohy ztrátu třeba i drahocenných dat, a především bezpečnostní problém. Spočívá v tom, že v případě nalezení disku se k němu může dostat kdokoliv a tím pádem je „zneužít“. Proto je nezbytné zajistit, aby se k datům nikdo nedostal. Existují dvě hlavní možností, jak toho docílit.

1. Metoda šifrováním

Nejjednodušším způsobem, jak chránit externí datové úložiště spočívá v tom, že začnete používat heslo. Prostřednictvím některého ze softwarových nástrojů ho nastavíte tak, že pro přístup k datům bude vždy vyžadováno. Pro uživatele je to sice otrava, ale pro případného nálezce naopak mnohdy nepřekonatelné zabezpečení. A tak těch pár sekund při zadání hesla lze jistě skousnout.

Přímo ve Windows existuje softwarový nástroj, který toto umí splnit. Ovšem využít ho lze pouze ve verzích Pro. Jestliže máte edici Home, musíte se podívat po jiném. Proto se jako vhodná varianta jeví uznávaný a hojně používaný VeraCrypt. Program patří mezi nejlepší softwary pro ochranu dat na externích discích. Funguje jak ve Windows, tak na Linuxu a Macu a je v češtině. Navíc je k dispozici zdarma a s otevřeným zdrojovým kódem, což znamená, že pokud jste technicky zdatní, můžete potenciálně zlepšit jeho schopnosti. VeraCrypt používá až 512bitové AES šifrování (BitLocker přitom pouze 128bitové), ale i další metody.

VeraCrypt

Po instalaci, nebo rozbalení balíčku s programem ho spusťte. Klikněte Vytvořit svazek. Zobrazí se několik způsobů, jak vytvořit šifrovaný disk. Začněte tím prvním (jakmile si program osvojíte, nebo budete chtít jiný druh zabezpečení, můžete prozkoumat zbylé dvě možnosti). Vytvoří speciální soubor, do kterého potom budete umisťovat všechny soubory či složky a tím budou automaticky šifrovány. Navíc tímto způsobem nebude nutné disk před nastavením nejprve vyprázdnit (smazat).

VeraCrypt

V dalším kroku máte možnost si vybrat, zda má být šifrovaný soubor na disku viditelný, či nikoliv. Druhá možnost zabezpečení ještě více zvyšuje. V následujícím kroku vyberte disk, kde má být soubor vytvořen – tedy přenosnou jednotku – a zadejte jeho název. Dalším se nastavují možnosti šifrování – především metoda. Kromě AES jsou k dispozici i další a nechybí k nim popis pro lepší rozhodnutí, kterou zvolit. Doporučujeme si dole i otestovat, jak která metoda je rychlá s vaším diskem a třeba to bude vodítko proto, abyste se rozhodli, kterou zvolit. Vítězem testu by však měl být algoritmus AES.

VeraCrypt

Poté následuje nastavení velikosti šifrovaného souboru. V závislosti na dostupném místě úložiště zadejte požadovanou velikost, případně svazek více uvolněte (odstraňte nebo dočasně data zkopírujte jinam) a nastavte vetší. V dalším kroku si nastavte heslo a poté systém svazku (FAT, NTFS apod.) podle typu úložiště (lze zjistit ve vlastnostech). Pohybem myši obstaráte adekvátní sílu šifrováním a tlačítkem Formátovat odstartujete proces tvorby šifrovaného souboru. Proces bude trvat v závislosti na rychlosti PC a nastavené velikosti souboru. Při tomto procesu se nemusíte obávat o ostatní na disku uložená data, nebudou zničena, respektive celý disk zformátován nebude – pouze vytvářený soubor.

VeraCrypt

Speciální soubor je připraven, a abyste do něj mohli přistupovat, je zapotřebí ho připojit jako další jednotku v počítači. To uděláte opět pomocí programu VeraCrypt. V dolní části klikněte na Vybrat soubor, najděte právě vytvořený soubor na jednotce a následně klikněte na Připojit. Zadejte heslo a dojde k otevření souboru, který se ve Windows objeví jako další jednotka. Od teď do ní můžete zapisovat a číst a všechna data budou šifrována.

Pokud byste chtěli disk použít na jiném počítači, musíte nejprve spustit program VeraCrypt a jednotku připojit, viz předchozí odstavec. Proto doporučujeme aplikaci umístit na tento disk do nešifrované části. Tak ji budete mít pořád s sebou.

2. Metoda skrytím

Druhá častá možnosti ochrany dat spočívá v jejich pouhém skrytí. Oproti té první je méně bezpečná – data nejsou šifrovaná, a pokud se někomu podaří je odkrýt, tak je bude moci využít. Existuje několik způsobů, jak skrýt nebo uzamknout složky na diskových jednotkách. Jedním z nich je např. placený program Folder Guard, ale lze ho 30 dní testovat zdarma.

Práce s ním je snadná a spočívá v tom, že vyberete soubory nebo složky, které mají být zabezpečeny heslem a skryty. Nastavíte heslo, a to je vše. Jednoduché a rychlé. Je potřeba si však uvědomit, že data nejsou šifrována, a proto pokud by je někdo dokázal zobrazit, tak by je mohl i číst.

Folder Guard

Skrýt soubor nebo složku lze přímo i vlastními silami – a tak není nutné používat či za program platit. Učinit tak lze prostřednictvím změny atributů. Kliknete-li na soubor nebo složku pravým tlačítkem myši, potom na záložce Obecné v části Atributy objevíte možnost, jak toho dosáhnout. Skrýt data lze přitom i prostřednictvím příkazového řádku, editorem registru či nástrojem pro správu disků.

Folder Guard

Závěrem

Ať už si vyberete jakýkoliv způsob, je dobré zmínit, že existují i další. Například hojně doporučovanou je ta, kdy si koupíte diskové úložiště, které je již opatřené hardwarovým zabezpečením. Může jít jak o SSD, tak USB flash disky či HDD, které mají v sobě již přítomné nativní hardwarové šifrování. Stačí zadat heslo, nebo se prokázat otiskem prstu a přístup bude udělen pouze vám.

HDD s šifrováním a HW klávesnicí

  • Nejčtenější

V noci na pondělí přinese prach z Halleyovy komety nebeskou podívanou

v diskusi je 7 příspěvků

5. května 2024

Meteorický roj Eta-Aquaridy je jedním ze dvou, jehož původ můžeme spojit se slavnou Halleyovou...

Jak mohou být tak levná? Výborně hrající sluchátka lze koupit „za hubičku“

v diskusi je 7 příspěvků

3. května 2024

Premium Milovníci kvalitně reprodukované hudby mohou za sluchátka utratit spoustu peněz a nelitovat toho,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Štefánikova tragická smrt i po pěti letech budila v Československu emoce

v diskusi je 20 příspěvků

4. května 2024

Československo si před 100 lety, 4. května 1924, připomnělo páté výročí tragické smrti jednoho ze...

Malý bojovník na Měsíci zvládl, co se nečekalo. Přežil tamní kruté noci

v diskusi jsou 2 příspěvky

3. května 2024  14:32

Japonské zařízení Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) bylo prvním, které letos úspěšně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Připomeňme si květnové povstání a konec druhé světové války v Evropě

v diskusi je 15 příspěvků

5. května 2024

Výročí květnového povstání v Českých zemích a konec druhé světové války v Evropě si připomeneme...

Apple možná připravuje překvapení. V úterý by mohl ukázat nový čip

v diskusi nejsou příspěvky

6. května 2024

Apple v úterý v 16:00 středoevropského letního času začne představovat řadu novinek v rámci akce...

KOMENTÁŘ: Zbraň na AI? Proti strojům lze postavit kolektivní superinteligenci

v diskusi jsou 4 příspěvky

5. května 2024

Premium Státy pokulhávají za vědou a technikou ve snaze regulovat umělou inteligenci. Stroje přitom mají...

Litevci, Poláci nebo Hitler? Baltské mocnosti se přetahovaly o Memel

v diskusi jsou 3 příspěvky

5. května 2024

Květen 1924 přinesl diplomatické vítězství Litevců nad Poláky. Svět jim přiklepl původně německý...

V noci na pondělí přinese prach z Halleyovy komety nebeskou podívanou

v diskusi je 7 příspěvků

5. května 2024

Meteorický roj Eta-Aquaridy je jedním ze dvou, jehož původ můžeme spojit se slavnou Halleyovou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....