Jana Nepomuckého umučili před 650 lety. Patří mezi nejoblíbenější světce na světě

Dne 20. března uplynulo přesně 630 let od mučednické smrti Jana Nepomuckého – patrona českých zemí a jednoho z nejpopulárnějších světců na celém světě. Sochy svatého se nacházejí v naprosté většině českých a moravských vsí a měst. Co víme o jeho životě?

Jan (nebo také Johánek) z Pomuku přišel na svět někdy mezi léty 1340 a 1350 v obci Pomuku (dnešní Nepomuk) na západě Čech, tehdejším území cisterciáckého kláštera u Zelené Hory. Přesné datum ani místo Janova narození není známo, dle legendy byl jeho otcem pomucký rychtář, jehož domek se měl nacházet na místě dnešního barokního kostela sv. Jana Nepomuckého. V Pomuku strávil Jan celé své dětství, po získání vzdělání od cisterciáků se vydal studovat na pražskou univerzitu.

V Praze pak zůstal až do konce svého života. Nejprve se zde uplatnil coby veřejný notář nebo písař generálních vikářů. V osmdesátých letech 14. století na nějaký čas z Prahy odešel, aby absolvoval studium církevního práva na vyhlášené univerzitě v italské Padově. Po návratu do Prahy roku 1387 působil jako kanovník, nejprve v chrámu sv. Jiljí, poté na Vyšehradě. O dva roky později se stal generálním vikářem pražského arcibiskupa, a výrazně se tak zapojil do činnosti arcibiskupství. Bohužel se tohoto úřadu ujal v době neshod mezi arcibiskupem Janem z Jenštejna a králem Václavem IV., které vznikly v důsledku velkého církevního sporu v celé Evropě i rozdílného názoru na obsazování vysokých církevních úřadů. Napjatá situace mezi arcibiskupstvím a králem vyvrcholila na jaře roku 1393 při volbě nového opata kláštera v Kladrubech, které proběhlo s nesouhlasem českého krále. Ten totiž hodlal klášter přeměnit v biskupství se svým kandidátem na postu biskupa, čímž by značně omezil vliv arcibiskupa.

Po této události nechal Václav IV. zatknout generálního vikáře Jana z Pomuku a další arcibiskupské úředníky. Důvodem Janova věznění a následného mučení tedy nebylo údajné, tak často tradované, neprozrazení zpovědního tajemství coby důvěrníka královny Žofie, které je udáváno v legendách a dobových kronikářských záznamech. Jan mohl jenom těžko přijít do užšího kontaktu s královou chotí už z toho důvodu, že patřil k okruhu panovníkových nepřátel.

Dne 20. března 1393, před 630 lety, podstoupili všichni arcibiskupští úředníci kruté výslechy na mučidlech. Zatímco tři muži týrání přežili, Jan Nepomucký při něm zemřel. Utrpěl totiž vážná zranění hlavy neslučitelná se životem. Poranění vzniklá při mučení odhalil v roce 1993 antropolog Emanuel Vlček, který při zkoumání ostatků zjistil vykloubeniny a zlomeniny v oblasti horních končetin vzniklé v důsledku natahování na skřipec. Mnohé deformace na lebce (například roztříštění lebečních kostí nebo odlomení čelistí) svědčí o silných ranách pěstí a kopancích, toto násilí mělo za následek krvácení do mozku a smrt. 

Tělo Jana Nepomuckého bylo ještě ten večer shozeno z Karlova mostu do Vltavy. Dnes tragické místo připomíná socha světce. Dlouho se tradovalo, že generální vikář zemřel právě utonutím, tuto domněnku však Emanuel Vlček vyvrátil již zmíněným antropologickým studiem ostatků. 

Zejména v době baroka vzrostla úcta k Janu Nepomuckému, ve druhé polovině 17. století začal proces jeho kanonizace, který byl vyvolán i několika údajnými zázraky. Roku 1729 byl papežem prohlášen za svatého. Kult Jana Nepomuckého se brzy rozšířil po celém světě a dodnes patří k vůbec nejoblíbenějším svatým. Je patronem českých zemí nebo Bavorska, dále kněžích, mlynářů nebo třeba lodníků, ochraňovat má při povodních. Sochy světce s typickými atributy (tedy pěti hvězdami okolo hlavy, křížem v rukou, palmovou ratolestí nebo jazykem) najdeme takřka na každém kroku. 

Související

Itálie (Benátky)

Patronem Benátek je i známý český světec. Proč ho dal král umučit?

Jedním ze čtyř patronů slavného italského města Benátek je i český světec Jan Nepomucký, vše je o to zajímavější, že Jan Nepomucký je patronem charakteristických benátských gondoliérů. Umučit ho nechal král Václav IV., ovšem jeho sláva přišla až mnoho let po děsivém činu. Kněz, který žil ve vrcholném středověku se stal hvězdou katolického baroka a své slávy si jako všichni ostatní světci příliš neužil.
Akademický sochař Bořivoj Rak při práci na soše sv. Jana Nepomuckého pro Fláje

Zámek Duchcov vystavuje repliku ztracené sochy sv. Jana Nepomuckého z Flájí

Duchcov - V expozici duchcovského zámku je od září letošního roku vystavena replika nedávno vytvořené sochy sv. Jana Nepomuckého z Flájí. Jejím autorem je akademický sochař Bořivoj Rak, který již v minulosti restauroval sochařskou výzdobu v duchcovském zámeckém areálu. Zámek Duchcov se tímto připojil k připomínce zaniklé krušnohorské obce Fláje.

Více souvisejících

sv. Jan Nepomucký historie svatí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Škatulata se ve fotbalové lize hýbou hned po konci sezóny. Kováč míří do Liberce, Saňák do Pardubic

Teprve o posledním květnovém víkendu skončila pro většinu účastníků fotbalové Fortuna ligy sezóna 2023/24, mimo jiné pro Pardubice, které se udržely v soutěži i pro příští sezónu. Svou misi tak v tomto klubu splnil jejich dosavadní kouč Radoslav Kováč, který se poté, co jeho svěřenci vyhráli v sobotu nad Bohemians 1:0, nechal slyšet, že po sezóně se stěhuje na trenérskou lavičku Liberce. Potvrdil tím tak spekulace z posledních dní. A potvrdilo se i další stěhování. Právě na uvolněné místo v Pardubicích přichází z Olomouce Jiří Saňák.

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie

Na Stoltenberga či Blinkena budou v Praze dohlížet stovky policistů

Policie finišuje s přípravami na jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO, které ve čtvrtek a v pátek hostí Praha. Do souvisejících opatření budou zapojeny stovky strážců zákona. Do Česka dorazí generální tajemník aliance Jens Stoltenberg či šéf americké diplomacie Antony Blinken. 

včera

Aktualizováno včera

Donald Trump

Trump se nudil u závěrečných řečí. Osud exprezidenta má v rukou porota

V New Yorku v úterý zazněly závěrečné řeči v procesu s exprezidentem Donaldem Trumpem kvůli údajnému falšování dokumentů v souvislosti s platbou za mlčení pornoherečce Stephanie Cliffordové. Ve středu začal soudce předávat pokyny porotě, která následně začne jednat za zavřenými dveřmi. 

včera

včera

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Bude muset mistrovská Sparta hledat trenéra? O Priskeho služby projevil zájem Feyenoord Rotterdam

Přestože loni v říjnu prodloužil kouč fotbalové Sparty Brian Priske smlouvu až do roku 2026, i tak se v těchto dnech mluví o jeho možném konci na Letné. Navzdory tomu, že dánský stratég došel se Spartou dvakrát k titulu a letos navíc získal i pohár. Jak totiž uvádí magazín Voetbal International nebo nizozemská verze televizní stanice ESPN, o služby Briana Priskeho se značně zajímá Feyenoord Rotterdam, jenž je nyní bez trenéra poté, co Arne Slot odešel do Liverpoolu jako náhrada za Jürgena Kloppa.

včera

Varšava

Evropská unie definitivně ukončila spor s Varšavou o právní stát

Evropská unie ukončila dlouholetý spor s Polskem o právním státu, už tedy není součástí článku 7. Premiéru Donaldu Tuskovi se podařilo zemi přiblížit unijním standardům. S postupem Evropské komise ale nesouhlasí Maďarsko, které podléhá stejnému mechanismu a nedaří se mu z něj dostat. Tuskovy nedávné kroky jsou rovněž rozporuplné. 

včera

včera

včera

včera

včera

Švédsko přikládá pod kotel. Ukrajině poskytne zatím největší balík pomoci

Švédsko ve středu oznámilo, že Ukrajině poskytne další vojenskou pomoc v hodnotě 13 miliard švédských korun. Jde o největší balík vojenské pomoci, který Stockholm poskytl Kyjevu, uvedla agentura AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy