Soudce Ivan Elischer podle obžaloby za úplatky od vietnamské komunity...

Soudce Ivan Elischer podle obžaloby za úplatky od vietnamské komunity ovlivňoval rozhodování svého senátu v případech drogové kriminality. (5. 8. 2019) | foto: Michal Šula, MAFRA

Soud zrušil další rozhodnutí v kauze soudce Elischera, verdikt nad cizincem

  • 3
Vrchní soud v Olomouci zrušil rozsudek nad Vietnamcem Nguyenem Quoc Hungem, který podle žalobce navedl soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera k ovlivňování odvolacích řízení. Případem se bude znovu zabývat pražský městský soud, informoval web Česká justice. Před týdnem uvedl, že odvolací soud zrušil i rozsudek nad Elischerem.

Hung, který strávil ve vazbě maximální možnou dobu tří let, byl v prosinci 2021 nepravomocně odsouzen k deseti letům vězení a vyhoštění na dobu neurčitou. Kromě navedení Elischera ke zneužití pravomoci ho soud uznal vinným ještě z organizování uplácení, ze zasahování do nezávislosti soudu a z nadržování. Hung vinu odmítl a proti verdiktu se odvolal.

Podle justiční databáze Infosoud odvolací senát Vrchního soudu v Olomouci letos 20. dubna verdikt nad Hungem zrušil. Důvody zatím nejsou jasné, soud teprve vydá písemné odůvodnění, uvádí Česká justice. Případ Vietnamce nyní opět projedná Městský soud v Praze.

Podle obžaloby Elischer dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Hunga a v neveřejných rejstřících pro něj lustroval pachatele z řad Vietnamců. V několika případech pak stíhaným Vietnamcům podle státního zástupce Vladimíra Pazourka zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu, v jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho „služeb“.

Elischera potrestal pražský městský soud v prosinci 2021 za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a nadržování devíti lety vězení. Nepravomocný verdikt ale zrušil odvolací vrchní soud, který případ vrátil k novému projednání.


Video