Pozvánku na korunovaci Karla III. v opatství dostalo dva tisíce lidí. Přijede i princ Harry bez manželky

Sobotní korunovace britského krále Karla III. se vůbec poprvé v dějinách zúčastní zástupci panovnických rodin ze zahraničí. Pozvánku na obřad v tradičním dějišti korunovací ve Westminsterském opatství v Londýně dostalo na dva tisíce lidí, včetně českého prezidentského páru.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přípravy na sobotní korunovaci krále Karla III.

Přípravy na sobotní korunovaci krále Karla III. | Foto: Maja Smiejkowska | Zdroj: Reuters

Seznam hostů před 70 lety na korunovaci královny Alžběty II. zahrnoval 8 tisíc lidí. Nyní je to zhruba čtvrtina, asi 2 200 lidí. A jak spočítal britský deník Telegraph, jsou mezi nimi zástupci 203 zemí a asi stovka hlav států.

Karla III. korunovali ve Westminsterském opatství králem. Jeho žena Camilla se stala královnou

Číst článek

Pozvaná je také celá britská královská rodina, včetně prince Harryho. Ten se před třemi lety vzdal role „pracujícího“ člena královské rodiny a od té doby žije s manželkou a dětmi ve Spojených státech.

Jeho žena Meghan v Londýně nebude, což se zdůvodňuje tak, že zůstane v Kalifornii s oběma jejich dětmi, protože právě 6. května má čtvrté narozeniny jejich syn Archie.

Média spekulovala o Harryho účasti na korunovaci vzhledem k jeho kritice královské rodiny, ať už v knize Náhradník nebo v rozhovorech na Netflixu.

Vladaři i následníci trůnu

Britské korunovace se vůbec poprvé zúčastní i zástupci zahraničních panovnických rodin. Vedle těch evropských to budou i vladaři nebo následníci trůnů z Jordánska, Bruneje, Ománu, Bhútánu, Japonska a další.

Británie až dosud nezvala na své korunovace cizí panovníky, protože celý ceremoniál je pojatý jako posvátný obřad, jakási „soukromá“ záležitost mezi panovníkem, jeho zemí nebo lidem a Bohem.

Při korunovaci Karla III. zazní i řečtina. Nejdůležitější bude pomazání, vysvětluje kněz

Číst článek

Pozvánky dostali samozřejmě politici ze zemí společenství Commonwealth, ale obecně i ze států, se kterými má Londýn plné diplomatické vztahy. Korunovace je státní záležitost, takže seznam hostů kontroluje britská vláda.

V Londýně budou prezidenti například z Francie, Česka, Polska nebo Filipín. Z Číny to bude viceprezident Chan Čeng.

Severní Korea ano, Rusko ne

Za Spojené státy se korunovace zúčastní první dáma Jill Bidenová. Je totiž také nepsanou tradicí, že se američtí prezidenti korunovací britských panovníků neúčastní.

V Londýně budou i představitelé zemí jako Nikaragua a Severní Korea, ovšem budou je zastupovat vysocí diplomaté, nikoli hlavy státu.

Jsou ale i země, které pozvánku vůbec nedostaly, jde o Rusko, Bělorusko, Myanmar, Afghánistán, Sýrii, Venezuelu a Írán.

Běžní Britové o královské rodině příliš nepřemýšlí, respektují ji a její existenci berou jako holý fakt

Číst článek

V souvislosti s pozvánkami se objevily i kontroverze. Původně se totiž počítalo s tím, že pozvánku do Westminsterského opatství dostane 20 poslanců a 20 členů Sněmovny lordů. Pak se ten počet podle deník Telegraph víc než zdvojnásobil. 

Pozvání dostali a přijali i Michelle O’Neillová, vůdkyně Sinn Féin, republikánské strany v Severním Irsku, i další přesvědčený republikán, skotský premiér Humza Yousaf.

Britský královský pár pozval také zástupce různých organizací. Jsou mezi nimi britští zdravotníci ze státního systému zdravotnictví (NHS), váleční veteráni, lidé z charitativních organizací s vazbami na královskou rodinu, ceremoniálu bude přítomno i 450 držitelů Medaile Britského impéria, ocenění za záslužnou civilní nebo vojenskou službu. Ti všichni mají zajištěných skoro 4 tisíce míst u památníku královny Viktorie před Buckinghamským palácem.

A u oblouku Admirality, který je na trase těch slavnostních průvodu, mají přes 350 míst vojenští kadeti. Další asi čtyři stovky mladých z různých charit budou sledovat průvod z čestných míst u Westminsterského opatství.

Korunovaci Karla III. budeme sledovat online.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme