Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Fotbal Extra: Soustředění české reprezentace na EURO

Kazachstán kousal, ale Češi duel s outsiderem zvládli. Uklidnění přinesli Sedlák s Košťálkem

Nejprve jasná záležitost, poté strach o výsledek a nakonec gólové pojistky na vítězství. Jako na horské dráze probíhal zápas české reprezentace ve druhém vystoupení na mistrovství světa v Rize, ve kterém svěřenci trenéra Kariho Jalonena udolali Kazachstán 5:1, přestože soupeř sahal za stavu 1:2 po vyrovnání.

Ve druhé třetině mohli Kazachstánci zničehonic dorovnat skóre, jenže v kritickém okamžiku zápasu vytáhl Marek Langhamer, jenž nahradil v české brance po úvodním duelu Šimona Hrubce, klíčový zákrok. Po promarněné české příležitosti uháněl z brejku na Langhamera sám Nikita Michajlis, ale gólman podržel národní tým.

Definitivní rozhodnutí nastalo na začátku závěrečné části, kdy se trefil Lukáš Sedlák z úhlu po 66 sekundách a o necelých pět minut později zvýšil na 4:1 Jan Košťálek bombou v přesilové hře.

Košťálek tak navázal využitou přesilovkou na Dominika Kubalíka, jenž stihl v utkání dva góly v početní výhodě, ale také si připsal neproměněné trestné střílení po faulu na Jakuba Fleka ještě za stavu 2:1. Úvodní branku zařídil premiérovým zásahem v národním týmu Jakub Zbořil, jenž vhodně doplnil útočné snažení a z prostoru mezi kruhy propálil zápěstím brankáře Andreje Šutova.

"Samozřejmě jsem rád, že to tam padlo. Měli jsme celkově dost přesilovek, myslím si, že nám to tam docela padá. Všechno funguje tak, jak jsme si řekli nebo nakreslili. A jsem rád, že jak naše formace, tak i Červusova (Červenkova) i pět na tři. Takže to se hodí a pro sebevědomí je to fajn," řekl Kubalík k ukončení gólového půstu v reprezentačním dresu v této sezoně a úspěšnosti speciálních formací.

Kromě snižující trefy Maxima Muchametova bylo kaňkou na utkání zranění Filipa Chytila, jenž zápas nedohrál a rozšířil řady českých hráčů s nepříjemnými šrámy, když schytal od soupeře úder hokejkou do tváře. "Dostal do obličeje, necítil se moc dobře. Zatím nevíme, co s ním je. Zvolili jsme cestu ochrany hráče. Uvidíme v pondělí, jak se situace vyvine. Do nemocnice odjet nemusel," dodal Jalonen k zdravotnímu stavu Chytila.

Už v přípravě utrpěl zranění v oblasti úst Roman Červenka, po něm už na světovém šampionátu Jiří Smejkal a Filip Chlapík je mimo sestavu s otřesem mozku z duelu proti Slovensku.

Mistrovství světa v hokeji – skupina B (Riga):

Česko – Kazachstán 5:1 (2:0, 0:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 9. J. Zbořil (Sobotka, L. Sedlák), 16. D. Kubalík (Kempný, L. Sedlák), 42. L. Sedlák (Tomášek), 46. Košťálek (Červenka, M. Špaček), 59. D. Kubalík (M. Špaček, Košťálek) - 32. Muchametov (Muratov, Kajyržan). Rozhodčí: Holm (Švéd.), Langin (Kan.) - Hofer (Něm.), Niitylä (Fin.). Vyloučení: 1:7. Využití: 3:0. Diváci: 3670.

Česko: Langhamer - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Knot, Němeček - D. Kubalík, Chytil, Červenka - M. Kaut, M. Špaček, Smejkal - Tomášek, L. Sedlák, Sobotka - D. Voženílek, Černoch, Flek. Trenér: K. Jalonen.

Kazachstán: Šutov - S. Danijar, Beketajev, Polochov, Orechov, Koroljov, Gajtamirov, Butěnko, Dichanbek - Starčenko, Šestakov, Rymarev - N. Michajlis, Grenc, Savickij - Rachmanov, Omirbekov, Musorov - Kajyržan, Muchametov, Muratov. Trenér: Mambetalijev.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články