Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dánové živili šanci na překvapení víc než dvě třetiny, v závěru se ale Američané prosadili

Američané porazili Dánsko 3:0, ve skupině A ještě neztratili ani bod a zajistili si s předstihem postup do čtvrtfinále. Diváci v Tampere čekali na gól téměř padesát minut, pak ale zlomil v přesilovce nerozhodný stav Cutter Gauthier a jeho spoluhráči přidali do závěrečné sirény ještě další dvě branky. Gól a dvě asistence si připsal Alex Tuch, čisté konto udržel Casey DeSmith.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání USA – Dánsko

"Moc nám toho nedovolili, šance jsme si museli vypracovat. Nepropadali jsme panice, byli trpěliví a nesnažili se tlačit moc," řekl útočník Drew O'Connor webu Mezinárodní hokejové federace.

"Víme, že mají v týmu několik šikovných hráčů a mají dobré přesilovky. Většinu zápasu se nám dařilo držet se mimo trestnou lavici, pak jsme ale pár oslabení hráli. A potom se sami prosadili v přesilovce," uvedl O'Connor.

Američané byli od počátku aktivnější. V první třetině ale naráželi na připraveného brankáře Dichowa.

Nejblíže otevření skóre byl v 10. minutě po chybě soupeře v rozehrávce Eyssimont, trefil ale jen tyč. Gólmana DeSmitha na druhé straně prověřil po individuální akci Storm, ani on ale skórovat nedokázal.

V závěru první třetiny byl Dichow otřesený po střetu s Brownem a po přestávce jej v dánské brance nahradil Sorensen, jenž si na turnaji zachytal poprvé. Dokázal ale navázat na výkon kolegy a dál trápil americké střelce.

Aktivní byl zejména Gauthier, který si za 40 minut připsal osm střeleckých pokusů. Dánové se soustředili zejména na pozornou obranu a hrozili z ojedinělých akcí, DeSmith byl ale připravený.

V úvodu třetí části mohli Dánové udeřit v přesilovkách, 59 sekund hráli dokonce v pěti proti třem, gól ale nedali.

Američané se ubránili, následně byl vyloučen Poulsen a Spojené státy otevřely skóre. Čekání na první gól zápasu utnul svou devátou střelou Gauthier.

"Bylo fajn dát po tolika střelách gól a myslím si, že to bylo na oslavě trochu vidět. Jsem rád, že jsem mohl klukům pomoct k vítězství," řekl s úsměvem Cutter Gauthier.

"Má strašnou střelu. Dnes vystřelil asi desetkrát a jedna střela v brance skončit musela," podotkl O'Connor.

Vyrovnat mohl Nicklas Jensen, ani on ale DeSmitha nepřekonal. Výhru Američanů poté pojistil Tuch a poslední slovo měl při power-play soupeře Grimaldi.

USA –⁠ Dánsko 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 50. Gauthier (A. Tuch, Tynan), 56. A. Tuch (Grimaldi, Perunovich), 60. Grimaldi (A. Tuch). Rozhodčí: Langin (Kan.), Heikkinen - Niittylä (oba Fin.), Nothegger (Rak.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 8951.

USA: DeSmith - Perbix, Samberg, Perunovich, Kleven, Mackey, Thrun, Hutson - A. Tuch, Bonino, Grimaldi - Garland, O'Connor, Eyssimont - Mazur, Tynan, Gauthier - Coronato, Brown, Farrell - Bjork. Trenér: Quinn.

Dánsko: Dichow (21. Sorensen) - Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo, A. Koch, O. Lauridsen, Krogsgaard, Gammelgaard - N. Ehlers, Russell, N. Jensen - Boedker, Poulsen, Storm - Asperup, Moelgaard, Bau Hansen - Andersen, Wejse, Olesen. Trenér: H. Ehlers.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články