Výšlap na závěrečný kopec předchozí etapy italského Gira.

Výšlap na závěrečný kopec předchozí etapy italského Gira. | foto: AP

Denz na Giru ovládl další etapu, Armirailovi spadl do klína růžový dres

  • 9
Napínavý souboj, zda peloton dojede uprchlíky, se ve 14. etapě nekonal. O vítězství početného úniku bylo jasno už po přejezdu jediné kopcovité prémie na začátku závodu. Z přední skupinky se nakonec podruhé na Giru radoval Němec Nico Denz z týmu Bora-hansgrohe. Do celkového vedení se posunul udivený Francouz Bruno Armirail z týmu Groupama-FDJ, kterému dobrovolně předal růžový dres Geraint Thomas, jenž dojel v doprovodu parťáků z Ineosu do cíle v poklidu s mankem přes 20 minut.

Peloton nechal tentokrát únik jet.

Uprchlíky tak dojížděli jiní uprchlíci. Z původní třicítky jezdců se padesát kilometrů před cílem odlepila čtveřice, která usilovně šlapala a šlapala, hýčkala si náskok skoro minuty. Už se zdálo, že se o vítězství rozhodne mezi nimi. V pozadí se však vytvořil další kvartet, který myslel na vítězství.

14. etapa Gira

Reportáž ze závodu.

Tempo vedoucí čtveřice Toms Skujinš, Davide Ballerini, Stefano Oldani, Laurenz Rex neustál posledně jmenovaný a přesedl do stíhacího vláčku.

Na špici pokračovala trojice, která měla tři kilometry před cílem k dobru patnáct sekund.

Ani ty však nevyužila.

Několik desítek metrů před cílem je totiž vlastním úsilím dojel fantastický Denz, který se zapojil do boje o etapu. A nejen to. Němec sebral poslední síly, přeletěl přes vedoucí skupinu a dosprintoval pro vítězství.

Nakonec byl ale právě on málem tím nejsmutnějším.

V cíli poněkud předčasně vystřelil do vzduchu ruce na znamení triumfu, fotofiniš v souboji s druhým Kanaďanem Derekem Geem (Israel-Premier Tech) ale hrál v jeho prospěch. Třetí dojel Ital Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost).

Nico Denz vítězí těsně před Derekem Geem ve 14. etapě Gira.

Druhým nejšťastnějším závodníkem etapy – nebo snad i vůbec nejšťastnějším – se stal Armirail. Francouz se dostal do úniku, ve kterém byl v celkovém pořadí nejlepší, což si možná ani sám zpočátku neuvědomoval. Náskok na balík, ve kterém Ineos neprojevoval jakýkoliv zájem udržet růžový pro zítřejší náročnou zkouškou, se navyšoval a navyšoval.

Nakonec to vyšlo. Armirail, který před startem etapy ztrácel na Thomase přes osmnáct a půl minuty, poskočil do čela. Na Brita má náskok minutu a 41 sekund, na třetího Primože Rogliče ještě o dvě více.

Bruno Armirail slaví nečekaný zisk růžového dresu.

Čech Karel Vacek (Corratec) dojel do cíle se skupinou favoritů na celkové pořadí na 73. místě.

Jak se vše odehrálo

Nejpodivnější etapa. Nestává se moc často, aby pořadatelé umístili kopec první kategorie do úvodní části závodu, když v té druhé čeká „nudná“ téměř rovina. Dvěma hvězdičkami v obtížnosti etapy, které kontrastovaly s obrovským kopcem Passo del Sempione, jako by se pořadatelé trošku vysmívali sprinterům.

Propršená, tak jako vždy. I když na švýcarské straně Alp diváci sledovali start etapy za poměrně přijatelného počasí, vše se brzy zvrhlo v rutinu letošního Gira. Dlouhé rukávy, kšiltovka pod přilbu, nahodit bundu. Hustý déšť se uklidnil až v samém závěru.

K nule. Přejezd Passo del Sempione závodníky vytáhl do výšky dvou tisíc metrů a zároveň je přiblížil teplotní nule. To už na čele jela téměř třicetičlenná skupina, jež měla na peloton k dobru skoro deset minut.

Vše se v modré obrací. Aspoň tedy pro vítěze sedmé etapy Davide Baise. Ital, který o triumf před týdnem připravil Karla Vacka, vyjel na prémii jako první a uzmul modrý dres Thibautu Pinotovi, jenž po včerejším nezdaru v prchlé skupině chyběl.

Vyhraje únik. Šest desítek kilometrů před cílem už náskok uprchlíků vyšplhal k čtrnácti minutám, nebylo pochyb, že se bude radovat jeden z nich. O tuto slávu si jako první řekl Alberto Bettiol, který rozdmýchal ve vedoucí skupině útoky.

Čtyři na špici. Kvartet Skujinš, Ballerini, Oldani a Rex si postupně vypracoval na čele slibný náskok, 30 kilometrů před cílem měli na zbytek uprchlíků 45 sekund. Početnou pronásledující skupinu zbylých uprchlíků táhl tým Movistar, který chtěl k vítězství pomoci Fernandu Gaviriovi.

Dieselový Denz. Movistar to nezvládl, stahování se tak ujala menší samostatná skupina s Denzem a Bettiolem. Ani půl kilometru před cílem nebylo jasné, zda se dotáhnou, či ne. Denz však obětoval veškeré své úsilí, aby malou mezeru dotáhl. Veškeré? Ne tak úplně...

Cyklistický závod Giro d’Italia

14. etapa (Sierre - Cassano Magnago, 193 km):

1. Denz (Něm./BORA-hansgrohe), 4:37:30, 2. Gee (Kan./Israel-Premier Tech), 3. Bettiol (It./EF Education-EasyPost) oba stejný čas, 4. Rex (Belg./Intermarché-Circus-Wanty), 5. Ballerini (It./Soudal-Quick-Step) oba -1, 6. Skujinš (Lot./Trek-Segafredo) -4, ...73. K. Vacek (ČR/Corratec-Selle Italia) -21:11.

Průběžné pořadí: 1. Armirail (Fr./Groupama-FDJ) 56:17:01, 2. Thomas (Brit./Ineos-Grenadiers) -1:41, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:43, 4. Almeida (Portug./SAE Emirates) -2:03, 5. Leknessund (Nor./DSM) -2:23, 6. Caruso (It./Bahrajn-Victorious) -3:09, ...93. K. Vacek -1:57:02.