Princ Edward uctil památku československých parašutistů

foto Bratr britského krále Karla III., princ Edward (třetí zleva) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uctili památku hrdinů heydrichiády, 25. května 2023, kostel Cyrila a Metoděje, Praha.

Praha - Britský princ Edward, bratr krále Karla III., dnes spolu s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) navštívil pravoslavný chrám svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. Uctil tam památku sedmi československých parašutistů vycvičených ve Skotsku, kteří se v kostele za druhé světové války po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha skrývali a po boji padli. Návštěva památníku heydrichády byla posledním bodem třídenního programu vévody z Edinburghu v Česku.

Fotogalerie

Chrámovou kryptou, kde se parašutisté od 30. května do 18. června 1942 ukrývali, Edwarda provedl vojenský historik Aleš Knížek. Princ poté s Černochovou, britským velvyslancem v Praze Matthewem Fieldem a dalšími členy delegace absolvovali krátkou prohlídku kostela.

"Návštěvy, které navštěvují kryptu, běžně zajímá i místo nad kryptou, kde se odehrával boj. Edwardovi jsem ukázal servisní šachtu velkou 40 na 60 centimetrů, kudy se za války dolů posílalo veškeré vybavení. Byli jsme se podívat i na emporu kostela, kde jsou stále viditelné zásahy granátů a kulek od těžkých zbraní," řekl ČTK duchovní Jan Beránek, který člena britské královské rodiny chrámem prováděl. Při bojích 18. června 1942 nacistické gestapo nasadilo na dobytí chrámu se sedmi parašutisty téměř 800 vojáků.

Edward a Černochová poté společně položili věnec u pamětní desky věnované sedmi výsadkářům i duchovním, kteří je v chrámu ukrývali, za což i oni zaplatili svými životy.

Edward do Prahy přijel v úterý na pozvání české pobočky Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE) určené studentům mezi 14 a 24 lety. DofE bylo také hlavním bodem jeho programu. V českém Senátu nejúspěšnějším účastníkům ve středu udělil zlaté medaile, dnes dopoledne se s dalšími účastníky a zaměstnanci programu setkal v areálu Vltavanů Domu dětí a mládeže v Praze 4.

"Navštívil truhlářskou dílnu a vyzkoušel si práci se dřevem, zhlédl také práci dětí, které samy sestavily a naprogramovaly jednoduché robotické autíčko," sdělili ČTK organizátoři návštěvy. S vévodou se sešel i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). "Kromě debaty o smysluplném trávení volného času mládeže a fondu DofE jsme mluvili také o tom, co trápí děti a jejich rodiče na českých školách," napsal Bek na twitteru.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pátek 10. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď