Chcete v létě nachodit stovky kilometrů? Pak nepodceňte výběr obuvi

Chcete v létě nachodit stovky kilometrů? Pak nepodceňte výběr obuvi

7. června 2023,

Teplé počasí je jako stvořené k přípravě výživné svačiny, zabalení batohu, obutí pořádných bot a následnému výletu v krásné české přírodě. Přesně v tomto období můžete potkat v lesích desítky a desítky milovníků turistiky, kteří hledají spojení s přírodou. Jaká obuv se hodí pro vaše konkrétní účely?

Lehká procházka za městem

Nejdříve se zaměříme na klasickou procházku po lese za městem či vesnicí. Tuto nenáročnou kratochvíli si nenechá ujít nikdo z nás, přičemž se není čemu divit. Zpevněné cesty a udržované turistické trasy nevyžadují kdo ví jaké vybavení a fyzickou odolnost. Z toho důvodu danou činnost zvládnete i s menšími dětmi.

Jaká turistická obuv se hodí pro tyto účely? Vsaďte na jednoduché provedení s nízkým kotníkem a co nejnižší hmotností. Pravděpodobně nebudete potřebovat ani žádné moderní technologie, které nabízí pokročilejší boty.

Náročný terén a těžký batoh

Složitější situace přichází ve chvíli, kdy vás čeká několik desítek kilometrů chůze skrz různorodý terén. Pravděpodobně s sebou budete mít batoh plný potravin, pití, náhradního oblečení a dalšího vybavení. V takovém případě je nutné myslet na pořádnou oporu kotníků i zad, abyste si nikde neublížili a zvládli složité výšlapy.

Přesně proto přichází na scénu trekové boty se středním, případně vysokým kotníkem. Ty se chlubí vyšší hmotností a poctivou fixací kotníků, díky čemuž hravě zvládnete našlapování na kameny, větve i kluzké povrchy. Zároveň ochrání vaše záda i klouby před nepřirozenými úhly ohybu.

Potřebujete technologie?

V dnešní době jsou turistické boty vybavené celou řadou zajímavých vychytávek, přičemž některé dokážou klidně zachránit vaše zdraví v extrémních situacích, zatímco jiné jsou spíše na škodu. Velmi častou technologií je třeba známý GORE-TEX, což je voděodolná membrána mezi jednotlivými vrstvami materiálů obuvi.

Výhodou zmíněného vynálezu je zabránění průniku vody, přičemž si zároveň dopřejete tolik potřebný odvod potu pryč od nohy. Pokud čekáte déšť nebo překračování potůčků, určitě si pořiďte výrobek opatřený danou výhodou. Vsadíte-li na kombinaci GORE-TEX a poctivé kůže, získáte velmi odolného parťáka na nejnáročnější tra­sy.

Přesvědčte se na vlastní nohy

Rozhodně nemusíte složitě objíždět všechny kamenné prodejny ve svém městě, abyste našli ideální obuv pro vaše konkrétní účely. Stačí si sednout k počítači a otevřít si stránky specializovaných e-shopů. Pestrý výběr opravdu kvalitních produktů vám nabídne český výrobce BOSP, jehož webové stránky najdete pod výše vloženými odkazy.

Po rozkliknutí jednotlivých položek se před vámi objeví podrobný výčet použitých technologií, stejně jako specifické určení boty.

Autorem článku je Petra Havlíková. Článek najdete v kategorii obuv.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu