Čína varovala Evropu před kontakty s Tchaj-wanem, mezitím pokračovala v provokacích

Čínské ministerstvo zahraničí v pátek varovalo Evropu před oficiálními kontakty se zástupci Tchajwanu, informovala agentura Reuters. Peking tak reaguje na čtvrteční zprávu o plánované cestě tchajwanského ministra zahraničí Josepha Wu na starý kontinent. 

Wu má zahraniční cestu absolvovat příští týden, podle zdrojů navštíví Brusel a Prahu. V Česku má ve středu 14. června zavítat na bezpečnostní konferenci, kterou má zahájit český prezident Petr Pavel. 

Česko se oficiálně drží politiky jedné Číny a uznává tu pevninskou, která si ostrov nárokuje. V posledních letech však udržuje čilé vztahy i s představiteli Tchaj-wanu. V březnu ho například navštívila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). 

"Česká republika a Tchaj-wan jsou blízcí partneři, kteří vyznávají stejné hodnoty: svobodu, demokracii a ochranu lidských práv," řekla šéfka dolní parlamentní komory během návštěvy. 

Čínská armáda i dnes pokračovala v provokacích, když 37 letadel a 5 plavidel vstoupilo do tchajwanského vzdušného prostoru, respektive jeho výsostných vod. O incidentu informovalo ministerstvo obrany ostrovního státu s tím, že ozbrojené složky monitorovaly situaci a poslaly do akce vlastní letadla a lodě. Podobná událost se odehrála i o den dříve. 

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Čína Čínská armáda Tchaj-Wan Joseph Wu

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 56 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

Bělorusko zahájilo nečekanou inspekci nosičů jaderných zbraní. Zúčastní se cvičení s námi, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy