Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Před deseti lety došlo k pádu Nečasovy vlády kvůli kauze trafik, která vypukla po policejním zásahu na úřadu vlády. Obžaloba tvrdí, že bývalý premiér Nečas, jeho tehdejší šéfka kabinetu Nagyová (nyní Nečasová) a Boček slíbili poslancům Šnajdrovi, Tluchořovi a Fuksovi výhodné pozice výměnou za rezignaci na jejich mandáty a podporu vládního daňového balíčku, se kterým nesouhlasili.

Po schválení balíčku se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa se stal členem představenstva Českého Aeroholdingu. Tato kauza trafik přispěla k pádu Nečasovy vlády v roce 2013. Podle soudu byl děj byl jednoznačně prokázán. Za podplacení hrozilo obviněným až šestileté vězení. Uvedl to server idnes.cz.

Nečas byl již dříve pravomocně odsouzen. V květnu mu byl udělen roční podmíněný trest a pokuta ve výši 100 000 korun za poskytnutí lživé výpovědi ve prospěch své manželky v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. 

Nečasova bývalá milenka a šéfka jeho kabinetu Nagyová nezákonně nařídila sledování premiérovy první manželky Radky a také dvou zaměstnanců úřadu vlády. Byla pravomocně odsouzena k podmíněnému trestu a zákazu činnosti. Před koncem svého mandátu ji bývalý prezident Miloš Zeman omilostnil a prominul jí zbývající zkušební dobu.

Zásah policie na úřadu vlády České republiky se uskutečnil v noci na 13. června roce 2013 v souvislosti s kauzou trafik. Během tohoto zásahu byla provedena razie a několik osob, včetně bývalého premiéra Petra Nečase a jeho tehdejší šéfky kabinetu Jany Nagyové, bylo zadrženo a obviněno z korupce a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Policie provedla zátah na základě důkazů, které naznačovaly, že Nečas a jeho spolupracovníci slíbili výhody a lukrativní pozice několika poslancům za jejich politickou podporu vládního daňového balíčku. Tato událost vedla k politickému otřesu a následnému pádu Nečasovy vlády.

Po zásahu policie a následném vyšetřování byli někteří z obviněných odsouzeni a potrestáni za korupční jednání. Celá událost vyvolala rozsáhlou veřejnou diskusi a zájem médií, neboť se jednalo o významný mezník v politickém dění České republiky.
 

Související

Více souvisejících

Petr Nečas OSN

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy