Ruský soud poslal do vězení bývalou spolupracovnici Alexeje Navalného. Odsedět si má sedm a půl roku

Soud v Rusku ve středu poslal na sedm a půl roku do vězení bývalou spolupracovnici opozičního představitele Alexeje Navalného Liliji Čanyševovou, informuje portál Meduza. Čanyševová čtyři roky vedla regionální Navalného štáb v ruském městě Ufa na Urale.

Ufa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivisté pořádají shromáždění na podporu vězněného ruského opozičního politika

Aktivisté pořádají shromáždění na podporu vězněného ruského opozičního politika | Foto: Irakli Gedenidze | Zdroj: Reuters

Čanyševová je zadržovaná od roku 2021, kdy ji ruská justice obvinila z extremistické činnosti. V pondělí začne nový proces také s vězněným Navalným, proti němuž vyšetřovatelé vznesli nová obvinění. Podle kritiků režimu v Moskvě je stíhání Navalného i lidí v jeho okolí politicky motivované.

Proces s jednačtyřicetiletou Čanyševovou se odehrával za zavřenými dveřmi. Obžaloba pro ni žádala trest odnětí svobody na 12 let a pokutu 700 000 rublů (přibližně 183 300 korun). 

Navalnyj trpí neznámou nemocí, ve vězení ho ale neléčí, uvedl jeho právník. Nyní je opět na samotce

Číst článek

Soud ji nakonec shledal vinnou z vyzývání k extremismu a vytvoření extremistické organizace. V roce 2021, nedlouho před parlamentními volbami, označily ruské úřady za extremistické veškeré organizace propojené s Navalným.

Bývalá koordinátorka štábu v Ufě byla podle Meduzy první zadrženou v případu, kdy se pod záminkou boje s extremismem ruská justice zaměřila na Navalného a jeho okolí. V okamžiku zadržení už Čanyševová pro Navalného organizaci ale nepracovala.

Třetí narozeniny za mřížemi. Ruská policie zatkla desítky lidí, kteří přišli Navalnému vyjádřit podporu

Číst článek

O Čanyševové, která dříve působila také jako úspěšná auditorka, hovořili ostatní Navalného spolupracovníci jako o výrazné političce nebo o „postrachu místních podvodníků“. Pro Navalného a jeho okolí byl boj s korupcí jedno z hlavních témat.

Navalnyj je za mřížemi od ledna 2021. Odsouzen byl původně na 2,5 roku, později byl v jiném procesu odsouzen ještě na devět let. Trest si odpykává ve vězeňském táboře ve Vladimirské oblasti, kde ho podle jeho slov pravidelně zavírají na samotku s velmi přísnými podmínkami.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme