Sobota, 4. května 2024

MŽP je partnerem mezinárodního projektu na ochranu velkých šelem

MŽP je partnerem mezinárodního projektu na ochranu velkých šelem

V dubnu letošního roku odstartoval projekt LECA zaměřený na koexistenci a ochranu velkých šelem v Karpatech. Ministerstvo životního prostředí patří mezi dvanáct partnerů, kteří se na projektu podílejí. LECA má za cíl zavést sjednocený a udržitelný systém monitorování velkých šelem či nalézt společný přístup k řešení pytláctví a konfliktů mezi šelmami a lidmi.

Název projektu vychází z anglického označení velkých šelem - LargE CArnivores. V Karpatech žijí všichni tři velcí vrcholoví predátoři - vlk, rys a medvěd, patřící k původním druhům naší fauny. V posledních desetiletích se tyto druhy do naší přírody postupně navrací. Vrcholoví predátoři plní v lesních ekosystémech nezastupitelnou funkci, regulují stavy divokých kopytníků a udržují tím přirozenou rovnováhu. Na druhou stranu ale působí škody na nedostatečně zabezpečených hospodářských zvířatech, a tak se dostávají do konfliktu se zájmy člověka. Velké šelmy neznají státní hranice, a proto jejich ochrana nemůže probíhat bez spolupráce na mezinárodní úrovni.

,,Projekt LECA si klade za cíl zavést sjednocený a účinný přístup k monitorování těchto druhů se zapojením místních zúčastněných stran, a to napříč karpatskými státy. Sběr dat totiž zatím provádějí odděleně a jeho přeshraniční harmonizace pomůže upřesnit informace o stavu karpatských populací. Výsledkem pak budou aktuální informace o populaci, doplněné o návrhy opatření pro předcházení konfliktům. Vzniknou celkem tři doporučení pro monitoring, snížení pytláctví a prevenci konfliktů mezi lidmi a velkými šelmami. Vzhledem k velmi aktivní roli České republiky v naplňování Karpatské úmluvy jsme se rádi stali projektovým partnerem zodpovědným za přípravu, náležitou konzultaci a následně šíření těchto doporučení, která budou přizpůsobená podmínkám jednotlivých zemí a stanou se užitečným nástrojem péče o karpatské populace velkých šelem," vysvětluje Michal Servus, vrchní ředitel sekce ochrany přírody a krajiny MŽP.

Zoolog Martin Duľa z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně, která je hlavním řešitelem projektu, dodává: ,,Získané poznatky budeme ověřovat ve čtyřech pilotních přeshraničních oblastech představujících různé typy krajiny. První pilotní oblastí je území Vysokých Tater (Polsko, Slovensko) se zaměřením na populaci medvěda. Druhou pak Západní Karpaty - region na pomezí České republiky a Slovenska zvaný Beskydy-Kysuce, kde budou probíhat aktivity zaměřené na populaci vlka. Další lokalitou jsou Východní Karpaty (Polsko, Slovensko) a poslední pilotní oblastí je Slovenský kras a Severomaďarské středohoří (Maďarsko, Slovensko), kde bude sledovaným druhem rys."

Data z pilotních oblastí poslouží k vypracování strategií zaměřených na téma monitoringu, pytláctví a řešení konfliktů. Výstupy projektu budou využity k řešení problematiky na národní úrovni. Zároveň přispějí ke zvýšení informovanosti v rámci vzdělávání na vysokých školách nebo myslivosti, ale také k osvětě veřejnosti.

Podrobnější informace o projektu jsou k dispozici zde.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů