Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Jednadvacítka chce úspěch a velké přestupy, ale agent Jiří Stejskal to nevidí reálně

Fotbalová reprezentace do jednadvaceti let může oživit zašlou slávu českého týmu, který čeká na medaili už dvanáct let. Poslední přivezl český výběr roku 2011, kdy v zápase o třetí místo, které tehdy fungovalo jako baráž o účast na OH, podlehl Bělorusku 0:1, a přesto získal bronz. Největší úspěch však slavil český celek v roce 2002, kdy po výhře nad Francií ve finále získal titul. Všechny zápasy šampionátu můžete sledovat na ČT sport nebo ČT sport Plus.

Před jednadvaceti lety se o nečekaný triumf hodně zasloužil tehdy ještě ne moc známý gólman Petr Čech, jenž v penaltovém rozstřelu zlikvidoval tři francouzské penalty a přes francouzský Rennes nastartoval svou cestu do velkého fotbalového do světa v londýnské Chelsea.

V týmu s ním tehdy byli i další vycházející hvězdy, které kývly na zájem velkých klubů. Milan Baroš šel po šampionátu do Liverpoolu, Zdeněk Grygera rok poté do Ajaxu a posléze do Juventusu. Martin Jiránek kývl na zájem ruského Těreku Groznyj a Tomáš Hübschman posléze skončil v tehdy rozjetém Šachtaru Doněck. Za hranice českého fotbalu se postupně vydali i další členové zlatého týmu David Rozehnal, Rudolf Skácel, Jan Polák i Karel Piták. Ti všichni si tímto triumfem zadělali na velkou kariéru.

Od současného výběru se ale tolik nečeká. Aspoň podle zkušeného fotbalového agenta Jiřího Stejskala. "Aby si někdo na šampionátu vykopal nějaký zajímavý přestup, to by se muselo hodně dařit nebo by musel hodně vynikat nad ostatní – třeba nastřílet nejvíc gólů," vysvětluje pragmaticky muž, který už se v tomhle prostředí pohybuje léta.

Nemyslí si, že by se někomu z výběru kouče Suchopárka podařilo zaujmout agenty tak, aby získal zajímavé zahraniční angažmá. "Podle mě tam teď není hráč, který by mohl jít hrát třeba Bundesligu," tvrdí Stejskal přesvědčeně s tím, že na devadesát procent se nikdo z týmu neprodá.

Ani pro sebe nevidí ME do 21 let jako výjimečně zajímavé. "Měl jsem tam hráče, ale protože většinou neuspějeme, tak z toho nic není. Prostě teď na to nemáme hráče," tvrdí, že velký přestup pro někoho z českého výběru nevidí reálně.

"Navíc je to u nás tak, že když je tam někdo z áčka a mohl by tam hrát, tak mi ho tam na rozdíl třeba od Angličanů a Němců nedáme. A to si nemyslím, že je dobře, protože tohle už je úroveň, kde by ti hráči nic neztratili," říká to, co se nelíbí ani některým tuzemským trenérům.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články