Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Krejčíková je v Birminghamu ve finále, o titul si zahraje také Kvitová v Berlíně

První finále na travnatém dvorci si zahraje v Birminghamu tenistka Barbora Krejčíková, která v semifinále porazila Číňanku Ču Lin 6:3, 6:2 a čeká ji boj o druhý letošní a celkově sedmý titul ve dvouhře. Na anglické trávě navíc může získat double, do finále totiž postoupila i v páru s Ukrajinkou Martou Kosťukovou ve čtyřhře.

Je nám líto, video expirovalo.
Krejčíková i Kvitová si na turnajích v Birminghamu a Berlíně zahrají o titul

Soupeřkou Krejčíkové bude turnajová dvojka Jelena Ostapenková z Lotyšska, která porazila čtvrtou nasazenou Anastasií Potapovovou z Ruska 5:7, 6:2 a 6:4.

Světová dvanáctka Krejčíková postoupila do finále podruhé v sezoně. Na únorovém podniku WTA 1000 v Dubaji získala titul po výhře nad světovou jedničkou Igou Šwiatekovou. Od té doby až do tohoto týdne marně usilovala na okruhu WTA o postup alespoň do čtvrtfinále.

"Cítím se skvěle, jsem spokojená s tím, jak jsem dnes hrála. Na trávě je to vždycky těžké, protože hra se může rychle změnit, takže jsem ráda, že jsem to zvládla a jsem ve finále," citoval Krejčíkovou web WTA Tour.

Ve čtyřhře může Krejčíková přidat do bohaté sbírky třetí letošní a celkově 16. titul. S Kosťukovou, s níž vytvořila při absenci v Berlíně startující tradiční parťačky Kateřiny Siniakové druhou nasazenou dvojici, vyřadily polsko-americký pár Magda Linetteová, Bernarda Peraová 6:3, 6:4. Ve finále je čekají trojky Storm Hunterová, Alycia Parksová.

Markéta Vondroušová
zdroj: ČTK/DPA autor: Wolfgang Kumm

V Berlíně se o titul utká Kvitová, Vondroušová skončila ve čtvrtfinále

Finále si zahraje v Berlíně na trávě Petra Kvitová. Ta si ve čtvrtfinále, odloženém kvůli dešti z pátku, nejprve poradila s Caroline Garciaovou z Francie 6:4, 7:6 a v semifinále přehrála Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou 6:3 a 6:4. V rozhodujícím utkání vyzve v neděli Chorvatku Donnu Vekičovou.

"Jsem velmi spokojená a hrdá na to, že jsem vyhrála dva zápasy v jednom dni, což se mi pravděpodobně ještě nikdy nepovedlo. Věřím, že fanoušci přijdou i v neděli a snad mě podpoří," řekla Kvitová. "Miluji zápasy na travnatém povrchu. S Donnou jsem hrála na trávě vloni (v Eastbourne) i letos v Miami. Známe se velmi dobře. Je to těžká soupeřka, pořád se zlepšuje a bude to náročné. Celkový triumf je blízko, ale pořád daleko," uvedla Kvitová.

Kvitová porazila Alexandrovovou i ve třetím vzájemném zápase a navázala na letošní čtvrtfinálový triumf z Miami. Soupeřce nenabídla ani jeden brejkbol a sama využila dvě ze šesti příležitostí. Po hodině a 21 minutách využila druhý mečbol a stala se po Američance Chris Evertové druhou hráčkou, která se dostala v Berlíně do finále po dovršení třiceti let věku. Na travnatém povrchu zabojuje o šestý titul.

Třiatřicetiletá Kvitová předtím zvládla vyrovnaný duel s Garciaovou za necelé dvě hodiny. Po zisku úvodního setu nedokázala ve druhé sadě využít ani jeden ze sedmi brejkbolů, sama se ale mohla spolehnout na výborně fungující podání a postup vybojovala v tie-breaku.

Do prvního semifinále v kariéře se na travnatých kurtech v Berlíně neprobojovala Markéta Vondroušová. Nepustila ji do něho Maria Sakkariová z Řecka, nad níž Vondroušová vedla v prvním setu v tie-breaku 6:3, ale nakonec prohrála za hodinu a půl 6:7, 1:6.

Vondroušová si zklamání z dvouhry vynahradila ve čtyřhře, v níž spolu s Kateřinou Siniakovou proměnily premiérový společný start v postup do finále. Druhou nasazenou americko-nizozemskou dvojici Desirae Krawczyková, Demi Schuursová v semifinále porazily 6:4, 6:4.

Alcaraz je v Londýně poprvé ve finále na trávě

Španělský tenista Carlos Alcaraz postoupil na turnaji v Queen's Clubu poprvé v kariéře do finále na trávě. V semifinále vyřadil Američana Sebastiana Kordu 6:3, 6:4, a pokud získá na londýnském turnaji titul, vrátí se na první místo světového žebříčku před Novaka Djokoviče. Zajistil by si tak zároveň pozici nasazené jedničky pro Wimbledon.

Dvacetiletý Alcaraz se o trofej utká s Australanem Alexem de Minaurem, který ve druhém semifinále vyřadil turnajovou dvojku Holgera Runeho. Dánského mladíka, který mezi čtyři nejlepší prošel suverénně bez ztráty setu, porazil 6:3 a 7:6. Na trávě si de Minaur zahraje o druhý titul, poprvé triumfoval v roce 2021 v Eastbourne.

Turnaj žen v Berlíně:

Dvouhra – čtvrtfinále:

Sakkariová (6-Řec.) – Vondroušová (ČR) 7:6 (9:7), 6:1, Alexandrovová – V. Kuděrmětovová (obě Rus.) bez boje, Kvitová (7-ČR) – Garciaová (3-Fr.) 6:4, 7:6 (7:3), Vekičová (Chorv.) – Avanesjanová (Rus.) 6:2, 7:6 (7:0).

Dvouhra – semifinále:

Kvitová (7-ČR) – Alexandrovová (Rus.) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - semifinále:

Siniaková, Vondroušová (ČR) – Krawczyková, Schuursová (2-USA/Niz.) 6:4, 6:4.

Turnaj žen v Birminghamu (tráva, dotace 259 203 dolarů):

Dvouhra - semifinále:

Krejčíková (1-ČR) – Ču Lin (Čína) 6:3, 6:2.

Tenisový turnaj mužů v Londýně:

Dvouhra - semifinále: Alcaraz (1-Šp.) – Korda (USA) 6:3, 6:4, De Minaur (7-Austr.) – Rune (2-Dán.) 6:3, 7:6 (7:2).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články