Tipy pro úsporné využití palivového dřeva

Tipy pro úsporné využití palivového dřeva

9. července 2023,

Spousta majitelů nemovitostí se v uplynulých letech rozhodlo pro vytápění jejich budovy tuhými palivy. Ceny elektřiny i plynu vyšplhaly do závratných výšin, a tak se není čemu divit… Pokud také vlastníte kotel na tuhá paliva a za pár měsíců zahájíte další topnou sezonu, je dobré vědět, na co si dát pozor, abyste topili co nejlépe s ohledem na teplo uvnitř domu, spotřebu dřeva i kotel, krbová kamna nebo krb.

Dřevo musí být dokonale suché

První tipem, který je pro výhřevnost dřeva zásadní, je jeho obsah vody. Topení palivovým dřevem si žádá jeho přípravu už rok předem. Lidé či firmy, které si chystají dřevo svépomocí, nebo se dohodnou s někým, že jim dřevo v lese připraví a v podobě metrových kusů dřeva dopraví domů, jej pak musí nechat rok vyschnout.

To ale neplatí v případě, že využijete nabídku firmy, u níž se dá koupit dřevo naštípané a nasekané na cca 33 cm polena. Ta zajistí takto připravené dřevo pečlivě narovnané do dřevěné klece, kterou vám přiveze až k vám a vy si dřevo uložíte do přístřešku, dřevníku, sklepa, nebo kdekoli potřebujete.

Pokud byste topili se dřevem, které je mokré a před pár měsíci jste ho teprve přivezli z lesa a naštípali, budete topit neekologicky i neekonomicky. Nedojde ke správné výhřevnosti dřeva, bude produkováno více spalin, dřevo nebude tak dobře hořet. Topit je dobré dřevem, u něhož je z původních 40 – 50 % vlhkost snížena na cca 20 %.

Tvrdé dřevo má vyšší výhřevnost

Co se týče výhřevnosti, nejlepší jsou tvrdá dřeva, tedy např. buk a dub. Jejich cena je ale vyšší, než u dřevin měkkých, jako je modřín, smrk, jedle… Z měkkého dřeva snáze nasekáte třísky na podpal, také o něco lépe chytne. Ovšem pokud máte tvrdé i měkké dřevo dokonale suché, není potíž zapálit ani jeden typ dřeva.

Pečujte o svůj kotel

Tuhá paliva volíme i s ohledem na typ kotle. Do běžného kotle můžeme na začátek topení vhodit klidně dřevěné pelety, a poté, co se ohniště rozhoří, přiložíme dřevo naštípané. Takový postup není možný např. u kotle na pelety.

O kotel budete správným dřevem pečovat. Tím, že bude suché a kvalitní, nebude se kotel a komínový systém zanášet neúměrnou měrou.

Když nejste doma, netopte zbytečně

V okamžicích, kdy nejste doma, anebo chcete teplotu, které jste dosáhli, udržovat, snižte spotřebu dřeva tím, že snížíte přístup vzduchu do kotle. Jakmile potřebujete ohřát vodu, rychle vytopit dům po návratu domů na příjemnou teplotu, stačí na nějakou dobu umožnit většímu vstupu vzduchu. Tímto lze velmi dobře regulovat to, jak moc dřeva shoří.

Kvalitní palivové dřevo z měkkých listnatých, jehličnatých i z tvrdých dřevin, stejně jako mnohé další užitečné informace vztahující se k tuhým palivům a vytápění celkově, najdete na internetových stránkách www.rvf.eu.

Autorem článku je Petra Havlíková. Článek najdete v kategorii ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu