Hejtman Schrek: Hledáme dodavatele stavby návštěvnického centra hradu Kámen

18.07.2023 6:23 | Tisková zpráva

Na konci letních prázdnin chce mít vedení Kraje Vysočina jasno, která stavební firma postaví moderní návštěvnické centrum hradu Kámen. Prozatím chybějící zázemí pro turisty i pro „hradní tým“ vznikne v místech bývalého pivovaru nedaleko vstupní brány do hradního areálu.

Hejtman Schrek: Hledáme dodavatele stavby návštěvnického centra hradu Kámen
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Vítězslav Schrek

„Stavební práce za přibližně 22 miliónů korun by mohly začít už letos v říjnu. Budou trvat zhruba dva roky s tím, že nový objekt bude zpřístupněn současně s dokončením generální opravy gotického hradu, která začne v podobném termínu a bude důvodem pro dlouhodobější uzavření této historické památky ve vlastnictví Kraje Vysočina,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Podle náměstka hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury a památkové péče Romana Fabeše je výchozí myšlenkou pro revitalizaci stávajícího objektu obnova zaniklé hmoty bývalého pivovaru včetně střechy a oken v dochované obvodové zdi. „Nová stavba návštěvnického centra je navržena jako třípodlažní objekt včetně podkrovní části. Centrum nabídne návštěvnické zázemí s pokladnou a prostorem pro prodej drobných suvenýrů, občerstvením a sociálním zázemím, multifunkční kulturní prostor a kancelář pro personál hradu,“ popisuje Roman Fabeš.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

V nejnižším podlaží budou zároveň prezentovány původní historické konstrukce zřejmě středověkého původu. „Při sestupu do přízemí nahlédne návštěvník skrze pororoštovou podlahu na původní historické základy. V přízemním podlaží bude také prezentován nález historické studny. Tyto konstrukce byly nalezeny při archeologickém průzkumu při bouracích pracích původní stavební zakázky,“ doplňuje Vítězslav Schrek.

V interiéru nového návštěvnického centra bude vystaven jeden motocykl jako logické provázání s hradem, jeho expozicí i s novodobou historií obce Kámen. Tento motocykl bude nejenom kulisou celého prostoru, ale bude také sloužit pro přímou interakci s návštěvníkem, třeba pro možnost oblíbeného fotografování.

Původní objekt pivovaru už na místě budoucího návštěvnického centra nestojí. Průběžně chátral do 70. let minulého století, pak byl přestavěn na objekt s toaletami pro návštěvníky. Jeho demolice začala v roce 2020, kdy se stavba návštěvnického centra rozběhla poprvé. Z důvodu rozsáhlých archeologických nálezů byla ovšem činnost následně zastavena a celý projekt musel být výrazně přepracován. Na místě jsou zachovány původní konstrukce – základy a části zdiva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…