Řím si plácl se Zlínským krajem. Italové kromě cestovního ruchu však pokukují také po letadlech

20.07.2023 15:44

Když Zlínský kraj hledal po Evropě partnery pro budovanou Evropskou kulturní stezku sv. Cyrila a Metoděje, možná nikoho z tehdejších představitelů ani nedoufal v to, kam až mohou tyto aktivity zajít. Právě totiž snaha o rozvoj cestovního ruchu spojeného se stále živým odkazem slovanských věrozvěstů přivedl Zlínský kraj až k nedávnému podpisu memoranda přímo s Metropolitním městem Řím, které však zároveň otevírá cestu k dalším formám spolupráce mezi oběma regiony.

Řím si plácl se Zlínským krajem. Italové kromě cestovního ruchu však pokukují také po letadlech
Foto: Zlínský kraj
Popisek: Pierluigi Sanna, místostarosta Metropolitního města Řím (druhý zleva) na návštěvě letecké továrny Aircraft Industries.

„Naše regiony spojují nejen kroky slovanských věrozvěstů, ale i cestovní ruch a možnost spolupráce v dalších oblastech, které mohou posílit hospodářský rozvoj našeho kraje i města Říma. Letním setkáním s představitele Říma přímo u nás ve Zlínském kraji jsme navázali na předchozí jednání a dali tím jasně najevo, že máme zájem dobré vztahy nadále prohlubovat,“ uvedl Radim Holiš, hejtman Zlínského kraje, který symbolicky v Památníku Velké Moravy – Cyrilometodějském centru ve Starém Městě podepsal dohodu a spolupráci s místostarostou Metropolitního města Řím panem Pierlugi Sanna

„Mít certifikaci pro Evropskou kulturní stezku sv. Cyrila a Metoděje je pro Zlínský kraj velký závazek, a proto dál pracujeme na jejím rozvoji a hledáme partnery, kteří nám její věhlas a odkaz pomohou šířit. Podpis dohody s Metropolitním městem Řím nám pak otevírá další možnosti spolupráce v zajímavých oblastech, jako jsou cestovní ruch obecně, inovace a SMART technologie nebo třeba letectví a kosmonautika,“ doplnil náměstek zodpovědný za cestovní ruch a strategický rozvoj Lubomír Traub.

A jak řekl, tak se také stalo. Součástí programu římské delegace byla totiž mimo jiné také návštěvě společnosti Aircraft Industries, někdejšího LETu Kunovice, kde se již více jak 70 let vyrábí legendární a po světě velmi oblíbená letadla. „Bylo nám ctí představit výrobu našeho letounu L 410 místostarostovi Říma Pierluigi Sanna, který dorazil do naší společnosti s představiteli Zlínského kraje a Moravského leteckého klastru. Bylo to velmi inspirativní setkání, které otevřelo velké možnosti v rámci potencionální spolupráce mezi našimi státy v oblasti leteckého průmyslu,“ uvedla Ilona Plíšková, generální ředitelka Aircraft Industries.

V to doufá také náměstek zlínského hejtmana Lubomír Traub. „Oblast kolem Říma je silná v aerospace a byl to důvod iniciovat a propojit italskou delegaci se zástupci leteckého klastru v Kunovicích k navázání možné spolupráce,“ dodal Traub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…