Na ostrově Rhodos evakuovali tisíce turistů kvůli lesnímu požáru

22.07.2023 20:55 | On-line

Několik tisíc turistů a místních obyvatel bylo dnes evakuováno na jihovýchodě řeckého ostrova Rhodos, kde se lesní požáry přiblížily turistickým letoviskům Kiotari a Lardos, informoval deník Kathimerini. Do bezpečí turisty a místní odvážely autobusy, několik lodí pobřežní stráže a také asi 30 soukromých lodí. Akci koordinovala pobřežní stráž a policie. Mezi evakuovanými turisty jsou i Češi, potvrdilo ČTK české ministerstvo zahraničí.

Na ostrově Rhodos evakuovali tisíce turistů kvůli lesnímu požáru
Foto: Twitter
Popisek: Evakuace turistů a místních obyvatel na jihovýchodě řeckého ostrova Rhodos

O evakuacích informovala už odpoledne agentura DPA s odvoláním na řeckou televizi Skai TV. Podle agentury AMNA bylo varování vydáno necelé dvě hodiny po poledni, evakuovat se museli všichni, místní i lidé z hotelů. Akci koordinovala policie a pobřežní stráž. Server BBC napsal, že na místo zamířila i plavidla řeckého námořnictva.

„Můžeme potvrdit, že rozsáhlé požáry se týkají i většího počtu českých turistů na ostrově Rhodos. Kolegové ze zastupitelského úřadu v Athénách jsou v kontaktu s cestovními kancelářemi, které mají v místě požáru české občany. V pohotovosti je také honorární konzulát přímo na ostrově," uvedla Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. „Čeští turisté jsou v tuto chvíli evakuováni podle pokynů řeckých úřadů, a to po moři. Jde o rozsáhlou záchrannou akci řecké pobřežní stráže," dodala.

Na záběrech zveřejněných odpoledne řeckou televizí byly vidět plameny v blízkosti penzionů a kolem hustý dým. Podle serveru BBC tři hotely v oblasti Kiotari oheň poškodil. Některé turisty odvezli i místní farmáři na nákladních autech.

 

 

 

Podle hasičů je situace velmi vážná, protože v oblasti je silný vítr. Na některých místech na Rhodosu byly rovněž přerušeny dodávky elektřiny, podle agentury AMNA z preventivních důvodů.

Dnešní evakuace na Rhodosu, kde hasiči s požáry bojují už pátý den v řadě, se uskutečnila na jihovýchodě ostrova v oblasti letoviska Kiotari. Turisté byli odvezeni dál na jih do letoviska Gennadi, kde dostali náhradní ubytování v hotelech. Už v pátek v noci dostali pokyn k evakuaci také obyvatelé vesničky Laerma, která leží v centrální části ostrova.

Boj s lesními požáry na Rhodosu ztěžuje hasičům, mezi nimiž jsou i posily ze Slovenska, silný vítr, k šíření ohně přispívá také vlna veder. Teploty se ve velké části Řecka pohybují už týden kolem 40 stupňů a podle meteorologů mají extrémní vedra trvat s mírným ochlazením v pondělí nejspíš ještě týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…