„Vládní letadlo půjčujete, ale pro Čechy na Rhodos nepošlete.“ Rakušan hned zakročil

23.07.2023 18:00 | Monitoring

Na řeckém ostrově Rhodos zuří ohnivé peklo. Konkrétně na jihovýchodě ostrova, kde se nacházelo také nemalé množství českých turistů. Někdejší předseda Sněmovny Radek Vondráček se pustil do vlády Petra Fialy (ODS), proč pro české turisty neposlala vládní letadlo. A ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odpověděl…

„Vládní letadlo půjčujete, ale pro Čechy na Rhodos nepošlete.“ Rakušan hned zakročil
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Řecký ostrov Rhodos zachvátil požár.

Na ostrově Rhodos vypukl velký letní požár. Plameny se přiblížily turistickým letoviskům Kiotari a Lardos. Podle řecké policie bylo z ohrožených oblastí evakuováno na 19 tisíc lidí. Zpočátku údajně probíhala evakuace chaoticky. O situaci informovala britská BBC.

Někdejší předseda Sněmovny za ANO Radek Vondráček si položil otázku, proč kabinet Petra Fialy neposlal pro české turisty vládní letadlo.

Může se nám to líbit nebo ne, ale politika je někdy o symbolech. A to, že tahle vláda pošle tisícům Čechů na hořícím ostrově Rhodos dva konzulární úředníky, a ne naše letadlo, které by je přivezlo domů a které jindy vláda velmi ochotně půjčuje, je symbol jako blázen,“ napsal Vondráček.

Požár na Rhodu

Ministr vnitra Vít Rakušan Vondráčkovi odpověděl.

„Situaci na ostrově Rhodos pozorně sledujeme. Řeckým kolegům jsou naši hasiči připraveni poskytnout pomoc, pokud ji budou potřebovat, zítra tam odlétají dva styční důstojníci, aby spolupráci koordinovali. Ministerstvo zahraničí a Jan Lipavský (Piráti) dělají vše pro to, aby pomohli českým turistům, kteří se kvůli požárům dostali do problémů. Jako vždy v podobných situacích je důležité nepropadat panice a sledovat spolehlivé zdroje informací,“ požádal všechny Rakušan.

„A aby bylo jasno (nejen) profilům se vzpínajícím se koněm či jiným zvířátkem v profilovce, pokud by to bylo potřeba, vládní letadlo pro naše lidi na Rhodos samozřejmě pošleme. Zatím cestovní kanceláře jejich přepravu zpět do ČR zvládají a o pomoc nepožádaly,“ vzkázal nejen Vondráčkovi.

Situace na ostrově Rhodos

Ozval se také ministr zahraničí Jan Lipavský.

MZV také zřizuje pohotovostní linku pro dotazy spojené s požáry na ostrově Rhodos: 222264240. Vyzýváme všechny české občany v Řecku, aby se registrovali v systému DROZD,“ uvedl Lipavský.

O situaci na ostrově Rhodos prý informoval i premiéra Petra Fialu (ODS).

 

 

Situace na ostrově Rhodos

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A pan przident s panem premieeerem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesoudna1 , 23.07.2023 19:00:52
Fiala s Pavlem rozumovali na Colours of Ostrava.....

|  21 |  1

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…