Ivan Černý: Ve stopách našich sklářů

25.07.2023 10:31 | Glosa

Populární pražské Nakladatelství Olympia, vydávající mimo jiné již tradičně sportovní a turistickou literaturu, vydalo v tento čas jedinečný paperback tipů na výlety za poznáním a zážitky. Netradiční reportážní průvodce Za mistry křehké krásy má za úkol vzbudit v široké čtenářské veřejnosti zájem o práci našich sklářů.

Ivan Černý: Ve stopách našich sklářů
Foto: archiv
Popisek: Ivan Černý

Kniha patří do ranku zážitkové turistiky s tipy na výlety za poznáním, a jistě zpestří dosavadní nabídku jak cestovních kanceláří, tak i nejrůznějších agentur, zabývajících se zprostředkováním jedinečných exkurzí do nejrůznějších provozů, včetně sklářských hutí. Ideální ale jistě je vypravit se svobodně a nespoutaně po své linii, jen s knížkou v ruce, dle svého času, zájmu a nálady. I proto jsou všechny ty neotřelé tipy na výlety v nabízené publikaci doplněny potřebnými kontakty a spojeními, včetně telefonů.

Reportáže psané čtivým perem

Letmým pohledem do obsahu zjistíme, že nám kniha nabízí dvě desítky návštěv do vybraných hutí, kde máme možnost nahlédnout pod pokličku tradičního uměleckého řemesla, které již několik století patří k našemu tzv. rodinnému stříbru. Abychom byli na exkurzi řádně připraveni, musíme věnovat pozornost především úvodním kapitolkám, věnovaným technickému minimu sklářského řemesla, vysvětlení, co je fenomén zvaný český křišťál a hodně nám též napoví i malý sklářský slovníček.

Pak už plně můžeme vychutnat koncert na sklářskou píšťalu a obdivovat brusičské či malířské umění při zušlechťování výrobků od Šumavy přes Severní Čechy až po Vysočinu.

Mimo jiné poznáme ruční výrobu jedinečných skleněných knoflíků, lesního skla nebo parfémových flakonků. Zjistíme, jak se dělají nejenom klasické lustry v Kamenickém Šenově, ale i moderní osvěcovadla v Lasvitu, či jak se rodí v asbestovém náručí kombinéz připomínajících kosmonauty obří osvěcovadla v Bommě, přední sklářské firmě, pořádající mezinárodní mistrovství světa v broušení skla.

A nejenom to

V dalších kapitolách se zúčastníme i výletu do Českého lesa za unikátní sklářskou technickou památkou, nahlédneme do nové expozice Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, kde je bezkonkurenční světová výstava ohromné kolekce vánočních ozdob, nebo navštívíme Pavilon skla v Klatovech s unikátními sbírkami historického skla. Zjistíme, co vše představuje pojem České granáty, jak se ty nádherné miniatury brousí v úžasné Galerii před očima turistů. Jedinečná je též možnost sledovat výrobní proces vzniku legendárních miniatur železnobrodských figurek a skleněných betlémů.

Závěr tohoto netradičního turistického průvodce za zážitky patří unikátnímu libereckému turistickému projektu Křišťálové údolí, který byl  jednou z velkých inspirací, vedoucí ke vzniku této představované publikace.

Kniha o sto a šedesáti stranách má uprostřed vydání fotopřílohu ilustračních snímků Mileny Městecké. Publikace Za mistry křehké krásy vychází při příležitosti Mezinárodního roku skla 2022 a navazuje na knihu Po stopách českých sklářů, kterou vydalo nakladatelství Grada v roce 2019. Zamýšlenou trilogií turistických cest do manufaktur tohoto sklářského řemesla uzavře svazek Po stopách moravských a slovenských sklářů, na jehož rukopisu autor průběžně pracuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…