Víte, co tankujete? Inspekce se zaměřila na kvalitu pohonných hmot

V letošním prvním pololetí se dále zlepšila kvalita pohonných hmot v České republice ve srovnání s předchozím rokem, který již byl označen za nejlepší od začátku sledování Českou obchodní inspekcí (ČOI) v roce 2001. 

Inspektoři odhalili pouze 0,4 procenta nevyhovujících vzorků paliv, což je o desetinu procentního bodu méně než v loňském prvním pololetí. ČOI dnes tuto informaci zveřejnila prostřednictvím tiskové zprávy.

Během období od ledna do konce června bylo odebráno 1313 vzorků paliv, z nichž 634 byly motorová nafta, 509 benzin, 150 zkapalněný ropný plyn (LPG) a 20 vzorků stlačený zemní plyn (CNG).

"Zlepšení jakosti bylo zaznamenáno u odebraných a kontrolovaných vzorků motorových benzinů z 0,2 % na 0,0 % a u vzorků LPG pro pohon z 0,7 % na 0,0 %. Nepatrné zhoršení bylo zaznamenáno u vzorků motorové nafty z 0,7 % na 0,8 %. Na stejné úrovni zůstávají odebrané a kontrolované vzorky CNG - 0,0 %," uvedla ČOI. 

Inspekce také prověřila obsah biosložky v motorové naftě a benzinu a nezjistila žádné překročení povolené horní hranice etanolu ani metylesterů mastných kyselin.
 

Související

Více souvisejících

pohonné hmoty

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Klára Dostálová

PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance dostat se do Evropského parlamentu?

Češi si v pátek a sobotu zvolí 21 zástupců, kteří je pro roky 2024-2029 budou zastupovat v Evropském parlamentu. Kandiduje pestrá paleta stran a hnutí s ještě zajímavějšími kandidáty. EuroZprávy.cz vám představí některé z nich. Ve volebním klání se vyskytne 30 stran nebo hnutí. Již dříve jsme přinesli prohlášení některých politických subjektů ohledně jejich priorit. 

před 2 hodinami

Franz Kafka

Století bez Franze Kafky. Spisovatelova práce sklízela úspěch až po jeho smrti

Třetího červnového dne roku 1924, tedy před sto lety, zemřel jeden z nejvýznamnějších spisovatelů minulého století. Sám Franz Kafka byl prý se svou tvorbou často nespokojen a své rukopisy z toho důvodu mnohdy ničil. Ačkoliv mu byl vlastní zdravý životní styl, trpěl vážnými zdravotními problémy, které vyústily v jeho předčasnou smrt v pouhých čtyřiceti letech. Několik jeho literárních děl mu vyšlo až posmrtně, kdy také teprve sklízela velký úspěch.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy