Do hlavního města zavítalo v roce 2020, kdy propukla pandemie koronaviru, zhruba 2,18 milionu turistů, což je 27 procent počtu z roku 2019. Tehdejší vedení města spolu s PCT proto spustilo kampaň zaměřenou na české turisty, která je lákala na různé benefity. Počet tuzemských turistů od té doby každoročně roste. Loni jich v Praze bylo 5,98 milionu.

Z našich zjištění, tedy co se týče návštěvnosti našich objektů, tak máme odhady, nebo důvod si myslet, že v tomto roce navštíví Prahu zhruba 85 procent návštěvníků oproti roku 2019,“ řekl Cipro. Přesná čísla návštěvnosti za červenec zatím nejsou k dispozici.

Do budoucna Cipro očekává nárůst počtu návštěvníků metropole také v souvislosti se zavedením přímého leteckého spojení do Prahy ze Soulu a Tchaj-peje. V souvislosti s covidem i válkou na Ukrajině se proměnila struktura návštěvníků Prahy. Kvůli válce do Česka nejezdí ruští a běloruští turisté.

„Od počátku tohoto volebního období říkáme, že budeme považovat za velký úspěch, pokud se na čísla před covidem dostaneme na konci volebního období. Myslet si, že letos doženeme čísla před covidem, je nereálné. Ten pokles byl tak výrazný, že pokud budeme za dva a půl roku na číslech před covidem, bude to úspěch,“ řekl Pospíšil.

Turistů v Praze loni meziročně výrazně přibylo, jejich počet ale stále nedosahuje čísel z předcovidových let. V pražských hotelech, penzionech či kempech se loni ubytovalo 5,98 milionu turistů, což je asi 2,5krát více než v roce 2021, ale zhruba o dva miliony méně než v předcovidovém roce 2019. Přibylo především zahraničních turistů. V posledním roce vzrostl počet tuzemských turistů, kterých je podle Cipra necelá třetina.

Fotogalerie
6 fotografií