Hlavní obsah

Nedocenitelný parťák na cesty. Na co dávat pozor při výběru powerbanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Powerbanky – tedy záložní zdroje energie – již několik let pomáhají uživatelům s dobíjením mobilů a chytrých telefonů. Na trhu je ale tolik modelů s tak rozmanitými kapacitami a funkcemi, že vybrat ideální model může být stejně složité jako v případě samotného smartphonu. Poradíme, na co dát při výběru pozor.

Foto: archív výrobce

Powerbanka Xtorm Titan Pro nabízí kapacitu 24 000 mAh, má LED displej, výkon 150 W a čtyři USB-C Power Delivery konektory. Cena: 4990 Kč

Článek

Jedním z nejdůležitějších parametrů je pochopitelně kapacita powerbanky, která se udává v mAh. Údaje udávané na obalu je ale nutné brát spíše orientačně, protože důležitou roli hraje také efektivita powerbanky.

Pokud u modelu s kapacitou 10 000 mAh naleznete ve specifikacích efektivitu 80 %, reálně se při dobíjení dostanete na kapacitu jen okolo 8000 mAh. V úvahu je přitom nutné brát také ztráty kvůli rozdílnému napětí powerbanky a rozhraní USB.

Navzdory tomu může být právě hodnota mAh ideálním vodítkem, podle kterého lze powerbanky vybírat. Ne vždy totiž platí, že čím větší kapacita, tím lépe. Powerbanka s vyšší kapacitou je větší a těžší, což může být třeba na horské túře velký problém. Například powerbanka s kapacitou 20 000 mAh váží zpravidla zhruba půl kilogramu.

Kapacity powerbank

  • Do 5000 mAh: Kompaktní powebanky, které vystačí maximálně na jedno nabití mobilu. Na cestách ale nezaberou příliš mnoho místa.
  • Od 5000 mAh do 10 000 mAh: Vhodné modely do práce i do školy, které stačí na jedno až dvě nabití moderních chytrých telefonů.
  • Od 10 000 mAh do 15 000 mAh: Takto velké powerbanky se již hodí i na cestování, hravě zvládnou i dvoudenní výlety.
  • Od 15 0000 mAh do 20 000 mAh: S takto velkou powerbankou můžete fungovat až pět dní bez nabíječky, samozřejmě pokud nebudete na chytrém telefonu hrát každý den hry a jinak ždímat výkon na maximum. Týden pod stanem ale zvládnete.
  • Více než 20 000 mAh: Jde o nefalšované záložní zdroje, celá řada modelů dokáže kromě chytrých telefonů dobít také větší zařízení, jako je třeba notebook. Modely s ještě vyšší kapacitou – například 30 000 mAh – se hodí pro případy, kdy chcete trávit delší čas mimo civilizaci.

Zničili jsme nezničitelný zdroj. Skoro

Testy

Rychlost nabíjení

Díky řádkům výše už víme, kolik energie se do powerbanky vejde. Neméně důležitým parametrem, na který ale většina uživatelů při výběru zapomíná, je výstupní proud. Díky němu se vlastně dozvíme, jak rychle dokáže powerbanka přenést energii do připojeného zařízení.

Nejčastěji se setkáme s hodnotami 1 A, 2,1 A nebo 3 A, na trhu jsou ale i modely schopné zvládnout klidně i 5,1 A.

Při hodnotě 1 A se moderní chytré telefony nabíjejí neskutečně pomalu, právě takový výstupní výkon ale nalezneme u těch nejlevnějších powerbank. V praxi to znamená, že telefon s baterií o kapacitě 4000 mAh můžete nabíjet klidně až čtyři hodiny. Ve prospěch menších a pomalejších powerbank pochopitelně hovoří jejich přívětivá cena.

I přesto je ale vhodnější pokukovat po modelech s 2,1 A nebo 3 A. Modely s vyšším výstupním proudem dovedou vedle smartphonů nabíjet zpravidla notebooky i další větší zařízení.

Někteří výrobci ještě upřesňují i přesné parametry výkonu – především u pokročilejších modelů, což se hodí právě pro dobíjení více zařízení najednou nebo notebooků. Například v úvodu tohoto článku je fotografie powerbanky Xtorm Titan Pro, která nabízí celkový výkon až 150 W. Díky tomu může dobíjet přes rozhraní USB-C klidně i výkonné herní notebooky.

Má přitom čtyři konektory, aby k ní bylo možné připojit více zařízení najednou. Výkon je tak vysoký, že je s touto powerbankou možné nabíjet dva notebooky MacBook Air, iPhone a chytré hodinky zároveň.

Jednotná USB nabíječka bude povinná i v Česku, schválila vláda

Mobil

Konektorová výbava

I když bude v Evropě zavedena jednotná nabíječka s USB-C konektory, zatím nová pravidla Evropské unie v platnost nevstoupila.

Proto je dobré při výběru myslet i na to, jakými konektory powerbanka disponuje. Mezi nejčastěji používané výstupy patří USB-A, Micro USB a rychlejší USB-C nebo také Lightning výstup – tedy konektor, který využívají některá zařízení od Applu.

Rozdílné konektory jsou nejen pro připojená zařízení, ale také pro nabíjení samotné powerbanky.

Zatímco základní modely mají zpravidla pouze jeden konektor pro nabíjení powerbanky a druhý pro napájení připojeného zařízení, pokročilejší modely jich mají klidně několik. Především pro powerbanky s větší kapacitou pak není žádný problém nabíjet klidně i několik zařízení najednou.

Na trhu jsou i různé specialitky. Například powerbanky, které mají zabudované solární panely, případně mohou samy sloužit jako bezdrátová nabíječka, tedy dovedou dodat energii do chytrého telefonu i bez použití jakéhokoliv kabelu.

Některé velkokapacitní powerbanky mohou vedle nabíjení chytrých telefonů sloužit dokonce i k nouzovému startování automobilů propojením s jejich akumulátorem.

Unikátní mobil má energie na rozdávání. Dobije chytré hodinky i tablet

Mobil

Speciální funkce

Jak je z řádků výše patrné, výrobci neustále vymýšlejí další zlepšováky a nadstandardní funkce, aby své modely co nejvíce zatraktivnili před neustále se rozrůstající konkurencí. Vedle startování automobilů, bezdrátového nabíjení či solárních panelů tak můžete na pultech obchodů narazit klidně i na modely, které mají zabudovanou svítilnu. V kempu pod stanem tak snadno nahradíte i baterku.

A tím se dostáváme k zajímavému faktu. Na cesty si nemusíte kupovat pouze powerbanku, ale klidně i nějaké multifunkční zařízení. Na trhu jsou například bluetooth reproduktory, které mohou fungovat jako powerbanka. Místo dvou různých zařízení tak stačí do batohu přibalit jen jedno.

Zajímavé jsou také powerbanky, které k indikaci stavu akumulátoru používají LED displej. Dovedou totiž zobrazit nejen důležité údaje o nabíjení, ale také daleko přesnější stav akumulátoru powerbanky ve srovnání s obyčejnými LED diodami, které prostě jen problikávají.

Vítaným vylepšením je také podpora rychlonabíjení, pokud takový standard podporuje i připojený chytrý telefon nebo počítačový tablet, zvládne se nabít rychleji. Pochopitelně to platí i v případě, že potřebujete dobít powerbanku ze zásuvky.

Zapomenout nesmíme ani na různé stupně krytí. Na trhu jsou totiž powerbanky, které se hodí i do náročného terénu. Některým modelům nevadí prach ani voda.

Například certifikace IP67 by měla zajistit, že zařízení bude fungovat i v případě, že bude ponořeno metr hluboko pod vodní hladinu po dobu až 30 minut. Pod vodou ale samozřejmě nemůžete nabíjet, protože by se zkratovala elektronika. Nicméně vydatný déšť nebo pád do louže by neměly být žádný problém.

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, startují ceny těch nejlevnějších powerbank na méně než 100 Kč. Modely určené primárně pro chytré telefony ale mohou stát klidně i několik tisíc korun. Velké nabíjecí centrály, jež jsou určené do obytných vozů, pak i desítky tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Legami My Super Power sází především na líbivý vzhled, nabízí se v různých provedeních. Kapacita však činí pouze 4800 mAh. Cena: 639 Kč

Foto: archív výrobce

Díky magnetu se PowerCube CubeNest S1B0 přichytí přímo na zadní stranu iPhonu, který dobíjí bezdrátově. Cena: 899 Kč

Foto: archív výrobce

Xiaomi Redmi představuje zlatou střední cestu. Nabízí rychlé 18W nabíjení, dva výstupy s až 5,1 V, kapacitu 20 000 mAh a poměrně rozumnou cenovku. Cena: 799 Kč

Foto: archív výrobce

Voděodolná powerbanka s krytím IP65 snese déšť či náhodný pád do mělké vody. Xtorm nabízí rychlé 18W nabíjení a kapacitu 10 000 mAh. Ve výbavě nalezneme i zabudovanou svítilnu. Cena: 1489 Kč

Foto: archív výrobce

Compasss Jump Starter zvládne nastartovat klidně i auto. Kapacita však navzdory vyšší cenovce činí pouze 10 000 mAh. Cena: 1969 Kč

Šikovná powerbanka nastartuje auto. Dokáže ale nabít i telefon

Hardware

Reklama

Související témata:
Energetické zdroje

Související články

Výběr článků

Načítám